Cillessen hoeft niet meer gewisseld te worden in de kwartfinale van het EK

Reacties

Het is alweer ruim vijf jaar jaar geleden: Jasper Cillessen wordt door bondscoach Louis van Gaal gewisseld op het WK in Brazilië. Er komt een penaltyserie aan tegen Costa Rica en reservekeeper Tim Krul kan simpelweg betere statistieken overleggen op dat gebied. Hoe anders is het nu.

Cillessen hoeft niet meer gewisseld te worden in de kwartfinale van het EK
© Pro Shots

Cillessen stond op doel bij Ajax en Krul ging beginnen aan zijn zesde achtereenvolgende seizoen als keeper van Newcastle United. Het verhaal achter het WK van 2014 was bekend. Van Gaal ging het mondiale eindtoernooi in met een brede kennis van zijn eigen spelersgroep en de kwaliteiten binnen die groep. Er werd een andere speelwijze gehanteerd, waarmee succes werd geboekt tegen de grote jongens.

Maar ook op keepersgebied hadden Van Gaal en zijn staf de zaakjes op orde. Er was voor het toernooi getoetst welke keeper bruikbaar was in een penaltyserie, het antwoord was Krul. Dat was dan ook de reden dat in de 120ste minuut van de wedstrijd Nederland – Costa Rica de vierde official zijn bord met nummer 1 omhooghield. Cillessen werd naar de kant gehaald, Krul moest ons naar de halve finale keepen.

Voor het toernooi in 2014 had Cillessen nog geen enkele strafschop gestopt. Sterker nog: in de groepsfase slaagden Xabi Alonso (Spanje) en Mile Jedinak (Australië) erin om Cillessen te verschalken vanaf de stip. De eerste 24 penalty's die Cillessen tegen kreeg, gingen er allemaal in. Het verhaal ging zijn eigen leven leiden, maar dat is ook in het heden weer het geval. Ditmaal is de toon echter een stuk positiever.

Zaterdagavond was Cillessen weer succesvol in de strijd met een penaltynemer. Weer succesvol, want de tendens is gewijzigd. In 2019 kreeg Cillessen als keeper van ex-werkgever Barcelona, Oranje en huidig werkgever Valencia met elf penalty's te maken, vijfmaal kwam Cillessen als winnaar uit de strijd.

De criticasters zullen de penalty's van bijvoorbeeld Steven Davis (Noord-Ierland) en Ross Barkley (Chelsea) aanhalen. Zij schoten immers hoog over, waardoor Cillessen geen redding hoefde te brengen om te werken aan zijn verbeterde statistiek. Maar puur gekeken naar die statistiek, doet Cillessen het op dit moment beter dan zijn concurrentie bij Oranje. En dus is de vraag: wat doet bondscoach Ronald Koeman als we volgend jaar weer op een penaltyserie afstevenen in de kwartfinale van een eindtoernooi?

De penaltystatistieken van Nederlandse keepers in 2019

Keeper Penalty's tegen Waarvan gestopt/gemist Percentage gestopt/gemist
Cillessen 11 5 45,5%
Bizot 4 1 25%
Zoet 2 0 0
Krul 5 2 40%
Vermeer 5 2 40%

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Bekijk hier al onze video's
Meer Nederland
Meer over Nederland
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.