Hattrickheld Wijnaldum neemt Oranje ook binnen de lijnen bij de hand

Reacties

Oranje heeft de EK-kwalificatiereeks afgesloten met een ruime thuisoverwinning op Estland. Tijdens het debuut van AZ-pareltjes Calvin Stengs en de direct trefzekere Myron Boadu nam uitgerekend captain Georginio Wijnaldum het Nederlands elftal bij de hand, zoals hij dat eerder in de week buiten de lijnen ook al op indrukwekkende wijze deed.

Hattrickheld Wijnaldum neemt Oranje ook binnen de lijnen bij de hand
© Pro Shots
Nederland
Nederland
5 - 0
Estland
Estland

In aanloop naar de afsluiting van de EK-kwalificatiereeks was al duidelijk dat Oranje flink gewijzigd aan de aftrap zou verschijnen. In de eerste plaats omdat aanvoerder Virgil van Dijk (privé-omstandigheden), Marten de Roon (geschorst) en Ryan Babel (geblesseerd) ontbraken, terwijl Memphis Depay en Wijnaldum juist wél weer inzetbaar waren. Daarnaast zinspeelde bondscoach Ronald Koeman tijdens de vooruitblikkende persconferentie al op nog meer wijzigingen. 'Ik ga iets doen wat anders is dan de manier waarop we gespeeld hebben.'

Aan die woorden hield de keuzeheer zich nadrukkelijk: hij koos tegen Estland voor slechts vier spelers die ook tijdens de 0-0 tegen Noord-Ierland (waardoor Oranje zich kwalificeerde voor het EK) in de basis stonden. Keeper Jasper Cillessen, centrumverdediger Matthijs de Ligt en middenvelder Frenkie de Jong speelden op hun vertrouwde posities, terwijl Quincy Promes (in Belfast nog linksbuiten) als rechtsback aan de aftrap verscheen. In zijn nieuwe rol stond de Ajacied na vijf minuten direct aan de basis van de openingsgoal.

Zijn afgemeten voorzet werd door gelegenheidsaanvoerder Wijnaldum namelijk fraai en tegendraads binnengekopt. Die treffer werd door de spelers van Oranje gebruikt om wederom een vuist te maken tegen racisme, naar aanleiding van de gebeurtenissen bij FC Den Bosch - Excelsior van afgelopen zondag. Na de harde woorden van Wijnaldum en Koeman en het social media-statement dat de voltallige selectie eerder deze dag naar buiten bracht, poseerde Wijnaldum na zijn doelpunt samen met Frenkie de Jong pontificaal voor de camera. Zij toonden daarbij hun onderarmen, om te laten zien dat er bij Oranje geen onderscheid wordt gemaakt op basis van huidskleur.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Naast Wijnaldum en Memphis kende de opstelling van Koeman dus nóg vijf nieuwe namen. De opvallendste 'verse kracht' was AZ-talent Stengs, die als rechtsbuiten zijn debuut maakte. Daarnaast speelde Patrick van Aanholt als linksback, stond Luuk de Jong in de spits in plaats van Babel, was Davy Pröpper op het middenveld de vervanger van De Roon en mocht Nathan Aké centraal achterin de honneurs waarnemen voor Van Dijk. De verdediger van AFC Bournemouth vierde dat door na achttien minuten al de 2-0 voor zijn rekening te nemen: hij stond op de goede plek om een voorzet van Memphis binnen te koppen.

In het restant van de eerste helft slaagde Oranje er niet om de score verder uit te bouwen. Een kopbal van Luuk de Jong was niet krachtig genoeg, een schot van Wijnaldum verdween net naast, terwijl de bedrijvige Stengs een paar keer dreigend was. Ook direct na de pauze liet hij zich zien, maar de Estse goalie Sergei Lepmets keerde zijn harde schot. Op dat moment had Stengs binnen de lijnen overigens al gezelschap gekregen van zijn AZ-maatje Boadu. De achttienjarige aanvaller viel halverwege in voor Memphis, maakte eveneens zijn debuut en werd zo de allereerste Oranje-international die geboren is in de 21ste eeuw.

Leider
Het werd echter de wedstrijd (en daarmee in alle opzichten de week) van leider Wijnaldum. De middenvelder maakte tijdens de eerder benoemde persconferentie al enorme indruk met zijn emotionele betoog tegen racisme, waarna hij bij afwezigheid van Van Dijk dus ook de aanvoerdersband mocht dragen. Dat vertrouwen beschaamde hij niet, want in de tweede helft vervolmaakte hij zijn hattrick. Tweemaal kreeg hij de bal dankzij uitstekend werk van Stengs, tweemaal rondde hij koeltjes af: 4-0.

De middenvelder van Liverpool tekende met die laatste goal voor zijn zevende doelpunt in de laatste vijf interlands waarin hij meedeed. In september scoorde hij tegen zowel Duitsland als Estland, thuis tegen Noord-Ierland kwam hij in oktober niet tot scoren, op bezoek bij Wit-Rusland (1-2) nam hij een paar dagen later beide goals voor zijn rekening, waarna hij afgelopen zaterdag dus op de bank bleef.

Waar de ervaren kracht in de Johan Cruijff Arena dus de grote man werd, liet ook jongeling Boadu zich in de tweede helft nadrukkelijk zien. Hij had de pech dat Van Aanholt op zijn aangeven over schoot, terwijl twee van zijn eigen pogingen geen doel troffen, voordat hij in de slotfase zijn eigen droomdebuut regiseerde. Na een fraai balletje van invaller Kevin Strootman schoot hij de 5-0 binnen. Daarmee zorgde hij voor de eindstand.

Oranje weet nu in ieder geval zeker dat het op het EK 2020 tegen Oekraïne gaat spelen. De zege op Estland was namelijk niet genoeg voor de groepswinst, omdat Duitsland tegelijkertijd won van Noord-Ierland. Dat Nederland tijdens het eindtoernooi in Groep C zit, was al lang bekend. Door de resultaten van dinsdagavond is ook definitief geworden dat Oekraïne in diezelfde poule terechtkomt.

'Boadu en Stengs bezorgen Koeman nog meer aanvallende opties'
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.