Oranje plaatst zich na zes jaar weer voor eindtoernooi

Reacties

Na zes jaar is eindelijk weer zover: het Nederlands elftal heeft zich gekwalificeerd voor een eindtoernooi. Imponerend was het niet wat Oranje liet zien in en tegen Noord-Ierland, maar het doelpuntloze gelijkspel was wel voldoende om de ultieme doelstelling te behalen: het bemachtigen van een ticket voor EURO 2020.

Oranje plaatst zich na zes jaar weer voor eindtoernooi
© Pro Shots
Noord-Ierland
Noord-Ierland
0 - 0
Nederland
Nederland

'Ik verwacht dat Noord-Ierland meteen gaat stormen na het eerste fluitsignaal.' Ronald Koeman toonde zich eerder deze week een prima voorspeller, want dat is precies wat er gebeurde op Windsor Park. Oranje - waar steunpilaren Memphis Depay en Georginio Wijnaldum ontbraken - werd onder druk gezet en kwam in de openingsfase twee keer goed weg. Eerst nam Jasper Cillessen veel te veel tijd bij een terugspeelbal en kwam de doelman goed weg dat de bal niet binnenvloog via Corry Evans. Even later kopte Josh Magennis rakelings naast.

Langzaam maar zeker kreeg Oranje wat meer grip en dat resulteerde in de tiende minuut in een grote kans. Quincy Promes had een uitstekende actie in huis en zag zijn voorzet tegen de lat gewerkt worden door Steven Berghuis, die verrassend een basisplaats kreeg van Koeman. Ryan Babel, die onwennig oogde als centrumspits, kreeg ook nog een kansje, voordat Oranje na een halfuur ontsnapte.

Scheidsrechter Szymon Marciniak besloot de bal namelijk tot ieders verbazing op de stip te leggen. Joël Veltman, die de voorkeur kreeg boven Denzel Dumfries, kreeg de bal van dichtbij tegen zijn arm geschoten. De Ajacied kon daar weinig tot niets aan doen en zelfs de Noord-Ieren vroegen om slechts een corner, maar toch werd er gefloten voor een strafschop. Tot grote opluchting van het Nederlands elftal schoot Steven Davis de bal huizenhoog over.

De spelers van Oranje zijn woedend als de scheidsrechter een penalty geeft aan Noord-Ierland.
© Pro Shots
De spelers van Oranje zijn woedend als de scheidsrechter een penalty geeft aan Noord-Ierland.

Niet lang na de misser van Davis was Koeman het zat. De bondscoach haalde Marten de Roon, die al vroeg een gele kaart pakte en daardoor geschorst is tegen Estland, naar de kant. Davy Pröpper werd als vervanger binnen de lijnen gebracht in een poging meer grip te krijgen op het middenveld. Het zorgde vooral vlak na rust voor een dominant Oranje. Waar De Roon in de opbouw werd vrijgelaten door de Noord-Ieren, moesten zij nu zowel Pröpper als uitblinker Frenkie de Jong afstoppen en dat lukte lang niet altijd.

Omdat écht grote kansen uitbleven, koos Koeman er in de 64ste minuut voor om met Luuk de Jong een verse spits binnen de lijnen te brengen. De boomlange Sevilla-aanvaller, die in de thuiswedstrijd scoorde tegen Noord-Ierland, verving Berghuis. Aan het spelbeeld veranderde het niets. Oranje had de bal, Noord-Ierland hield tegen. Dat gebeurde in een bijzonder laag tempo, waardoor kansen uitbleven. De late komst van Nathan Aké voor Ryan Babel was veelzeggend, Koeman koos ervoor om de 0-0 te verdedigen en niet op jacht te gaan naar een winnende goal.

Toch zal het goede gevoel overheersen bij het Nederlands elftal. De manschappen van Koeman zijn er volgend jaar zomer bij op het EK en daarmee heeft de ploeg de belangrijkste doelstelling behaald. De andere doelstelling, groepshoofd worden in Groep C, heeft Oranje niet meer in eigen hand. Duitsland gaat nu aan kop en heeft twee punten meer dan Nederland. 

EK-kwalificatie

Stand Groepsfase Groep C EK-kwalificatie 2020

Europa

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Duitsland
8
7
0
1
30-7
+23
21
2
Nederland
8
6
1
1
24-7
+17
19
3
Noord-Ierland
8
4
1
3
9-13
-4
13
4
Wit-Rusland
8
1
1
6
4-16
-12
4
5
Estland
8
0
1
7
2-26
-24
1
* Actueel tot en met 12 feb. 2024
'Missie Koeman volbracht, uitvoering even minder belangrijk'
Bekijk hier al onze video's
Meer Nederland
Meer over Nederland
Meer Noord-Ierland
Meer over Noord-Ierland
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.