In deze stadions wordt het EK van 2028 afgewerkt

Reacties

De UEFA maakte dinsdag bekend dat het EK van 2028 over vijf verschillende landen wordt afgewerkt, inmiddels is ook duidelijk in welke tien stadions gespeeld gaat worden. Engeland organiseert EK-duels in zes stadions, Ierland, Schotland, Wales en Noord-Ierland mogen allen één stadion voorbereiden voor het Europese eindtoernooi.

In deze stadions wordt het EK van 2028 afgewerkt
© Pro Shots

Op twee locaties in Londen worden straks EK-wedstrijden gespeeld. Uiteraard is Wembley gekozen als stadion, daar zal ongetwijfeld de finale in 2028 worden afgewerkt. Twee jaar geleden werd ook al de EK-finale op Wembley gespeeld, Engeland ging toen na strafschoppen onderuit tegen Italië. Het stadion van Tottenham Hotspur is eveneens gekozen.

Diverse stadions op de lijst worden nog verbouwd. Dit geldt bijvoorbeeld voor het stadion van Manchester City. De club breidt de capaciteit uit naar 61 duizend, om zo te voldoen aan de eisen van de UEFA voor het organiseren van grote wedstrijden als Champions League-finales en belangrijke EK-duels. Ook de capaciteit van Villa Park wordt flink opgeschaald, terwijl men in Liverpool bezig is met de bouw van een gloednieuw stadion voor Everton.

Het nieuwe stadion van Everton is verkozen boven Anfield. Het formaat van het veld in het stadion van Liverpool voldoet niet aan de UEFA-eisen.
© Everton
Het nieuwe stadion van Everton is verkozen boven Anfield. Het formaat van het veld in het stadion van Liverpool voldoet niet aan de UEFA-eisen.

In Belfast (Noord-Ierland), Cardiff (Wales), Dublin (Ierland) en Glasgow (Schotland) worden in 2028 ook EK-wedstrijden afgewerkt. Het Principality Stadium te Cardiff is na Wembley het grootste stadion tijdens het EK, Casement Park te Belfast heeft een betrekkelijk lage capaciteit. Opvallend is dat het grote Old Trafford van Manchester United is afgevallen als speelstadion.

De UEFA maakte dinsdag eveneens bekend dat Italië en Turkije het EK van 2032 mogen organiseren. In het gezamenlijke bid zijn twintig stadions aangedragen, in 2026 worden vijf speelsteden in Italië en vijf in Turkije uitgekozen.

Stadion Locatie Capaciteit*
Wembley Londen 90.652
Principality Stadium Cardiff 73.952
Tottenham Hotspur Stadium Londen 62.322
Etihad Stadium Manchester 61.000
Everton Stadium Liverpool 52.679
St James' Park Newcastle 52.305
Villa Park Birmingham 52.190
Hampden Park Glasgow 52.032
Aviva Stadium Dublin 51.711
Casement Park Belfast 34.500

* Dit is de beoogde capaciteit tijdens het EK 2028, aangegeven door de landen tijdens het plaatsen van het bid.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.