UEFA wijst EK's van 2028 en 2032 toe aan meerdere landen

Reacties

Het EK van 2028 wordt afgewerkt in vijf verschillende landen. De UEFA bevestigde dinsdag wat eigenlijk al bekend was: het bid van Engeland, Ierland, Schotland, Wales en Noord-Ierland heeft gewonnen. Eerder haakte Turkije als enige concurrent af in de strijd om het gastheerschap van het EK over vijf jaar.

UEFA wijst EK's van 2028 en 2032 toe aan meerdere landen
© Pro Shots

Het is niet voor het eerst dat een EK door zoveel landen wordt georganiseerd. Het afgelopen EK was een jubileumeditie en werd in 2021 georganiseerd in elf landen, waaronder Nederland. De finale van het afgelopen EK werd in Londen gehouden, Engeland verloor toen na strafschoppen van Italië.

In zekere zin wordt het daardoor de derde keer dat Engeland het EK gaat organiseren. In 1996 was het land ook al gastheer, toen organiseerde het land het eindtoernooi in zijn eentje. In 2028 is er dus hulp van Ierland, Schotland, Wales en Noord-Ierland. Onder anderen Gareth Bale was betrokken bij het bid. Hij poseerde samen met UEFA-president Aleksander Ceferin na de bekendmaking.

De UEFA maakte ook meteen bekend welk landen het EK van 2032 mogen organiseren. Ook dit was een gelopen race. Turkije haakte af voor het EK 2028, maar haakte aan bij Italië om een gezamenlijk bid te vormen. De Italianen en Turken hadden uiteindelijk geen concurrentie met het bid en kregen het toernooi toegewezen. De eveneens gestopte Gianluigi Buffon was betrokken bij het bid namens Italië. De Italianen organiseerden in 1968 en 1980 het EK en waren ook gastheer voor het uitgebreide EK in 2021. Turkije debuteert als gastheer van het Europese kampioenschap.

© UEFA
© UEFA
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.