NEC weer koploper dankzij Deventer verrassing bij Jong Ajax

Jong Ajax heeft de eerste plaats in de Jupiler League moeten afstaan aan NEC, dat geen kind had aan FC Volendam. In tegenstelling tot Telstar bleef Fortuna Sittard in het spoor.

NEC – FC Volendam 3-0
NEC heeft zonder problemen de zeventiende zege van het Jupiler League-seizoen geboekt. De Nijmeegse formatie had de klus tegen FC Volendam, dat nog kans maakte op de derde periode, voor rust geklaard. Zonder veel franje werd in de eerste 45 minuten een comfortabele marge opgebouwd via Arnaut Groeneveld en Calvin Verdonk. In de 56ste minuut was het verzet van Volendam helemaal gebroken. Uit een voorzet van Groeneveld tekende Guus Joppen met een kopbal voor de 3-0. De Nijmeegse formatie heroverde door de zege de koppositie op het morsende Jong Ajax.

Jong Ajax – Go Ahead Eagles 0-2
Vorige week was Zian Flemming nog de held van Jong Ajax. Dankzij twee benutte strafschoppen, waarvan één in blessuretijd, hielp de middenvelder zijn ploeg aan de zege op Almere City FC. Maar tegen Go Ahead Eagles had hij minder succes vanaf elf meter. Na een half uur keerde doelman Sonny Stevens de inzet van Flemming. Na een uur werden de gevolgen van de misser nog pijnlijker. Stefano Beltrame legde de bal klaar voor Rick Ketting, die de score opende namens Go Ahead Eagles. In de slotfase maakte Pieter Langedijk uit een strafschop een einde aan de onzekerheid van de Deventenaren, die vorige week nog te maken kregen met zeer ontevreden aanhangers.

FC Eindhoven – Fortuna Sittard 1-3
Fortuna Sittard bleef in het spoor van NEC in de jacht op de directe promotie naar de Eredivisie. De Limburgers kwam bij FC Eindhoven na ruim een half uur op voorsprong via Djibril Dianessy. De thuisploeg speelde op dat moment met een man minder vanwege een blessurebehandeling van Abdelmalek El Hasnaoui. Een klein half uur voor het einde besliste Todd Cantwell de wedstrijd in het voordeel van Fortuna. Na een steekbal van Lisandro Semedo klaarde de Norwich City-huurling de klus alleen voor doelman Thomas Hooyberghs. De aansluitingstreffer van Dorian Kortstam werd in de 77ste minuut beantwoord door Stefan Askovski, die Fortuna in de race hield om de Jupiler League-titel.

Telstar – Helmond Sport 2-3
Telstar heeft een einde zien komen aan een sterke reeks op eigen veld. Na elf duels op rij zonder nederlaag – alleen Jong Ajax nam een puntje mee – ging de ploeg van trainer Mike Snoei onderuit tegen Helmond Sport. Melvin Platje zorgde in de 22te minuut nog voor een voorsprong voor Telstar. Maar Jordy Thomassen, die vorige week Speler van de Week werd, draaide de rollen vroeg in de tweede helft om. Platje zorgde een kwartier voor het einde voor de gelijkmaker, maar door toedoen van Ron Janzen was er toch een Brabants succes in Velsen. Telstar moest door de nederlaag terrein prijsgeven in de strijd om directe promotie.