Engels onderzoek: bijna één op de vijf spelers gebruikt snus of nicotinezakjes

Reacties

Ongeveer één op de vijf spelers in de Premier League, het Championship, League One, League Two en de Woman's Super League in Engeland gebruikt snus, nicotinezakjes of allebei. Dat blijkt uit een onderzoek van de Loughborough University, uitgevoerd in opdracht van de Professional Footballers' Association (PFA).

Engels onderzoek: bijna één op de vijf spelers gebruikt snus of nicotinezakjes

Snus is een rookloos tabaksproduct dat zijn oorsprong vindt in Zweden. Het is een soort theezakje dat je onder de bovenlip kunnen stoppen. Nicotinezakjes worden op dezelfde manier ingebracht, maar bevatten geen tabak. Ze worden vaak voorzien van toegevoegde (zoete) smaakstoffen. Uit het onderzoek blijkt dat twee op de vijf spelers de zakjes minstens één keer heeft geprobeerd.

Van de 628 ondervraagde mannelijke spelers bij Premier League- of EFL-clubs (Championship, League One en League Two) zei 18% dat ze het gebruikten, terwijl 22% van de 51 ondervraagde Women's Super League-spelers zei dat ze gebruikers zijn. De onderzoeksresultaten hebben in Groot-Brittannië veel stof doen opwaaien.

Het rapport stelt dat de werkelijke gebruikscijfers waarschijnlijk hoger zullen zijn. De voornaamste reden voor gebruikers om de producten te gebruiken is 'verbeterde mentale paraatheid'. Gebruikers stellen ook dat het hen helpt om te ontspannen na de trainingen en wedstrijden. De zakjes kunnen eetlustremmend werken.

Het rapport van de Loughborough University benadrukt dat het gebruik van de zakjes, met name snus, potentiële negatieve fysieke gevolgen kan hebben. Het kan een verhoogd risico geven op slokdarm- en alvleesklierkanker, in vergelijking met niet-rokers, en op hart- en vaatziekten. Snus is in Groot-Brittannië niet legaal te koop, terwijl de tabaksvrije nicotinezakjes wel legaal te koop zijn.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.