NEC heeft eindelijk zege op vreemde bodem binnen, penalty's redden Jong Ajax

Jong Ajax heeft vrijdag met moeite de koppositie in de Jupiler League behouden. NEC bleef in het spoor van de Amsterdammers dankzij een primeur in 2018.

RKC Waalwijk – NEC 0-2
NEC heeft zich dit kalenderjaar met name op vreemde bodem van zijn slechte kant laten zien. De Nijmeegse ploeg keerde onder Pepijn Lijnders vier keer op rij met lege handen huiswaarts. Het bezoek aan RKC Waalwijk bood uitkomst, al ging het allerminst makkelijk. NEC was weliswaar de betere ploeg, maar het liet na om dat in de score tot uitdrukking te brengen. Ook een helpende hand van Robby Ndefe was aanvankelijk niet besteed aan de Nijmegenaren.

De back van RKC ging in de fout op Arnaut Groeneveld en moest die actie bekopen met een gele kaart en een strafschop. Steeven Langil liet echter na in de negentiende minuut vanaf elf meter de score te openen. Ndefe bood na bijna een uur een volgende handreiking. Na een overtreding op Groeneveld incasseerde hij zijn tweede gele kaart van de avond. Twee minuten later profiteerde NEC. Frank Sturing opende de score door na een corner binnen te schieten. In de 84ste minuut maakte Anass Achahbar aan alle onzekerheid een einde; 0-2.

Almere City FC - Jong Ajax 1-2
Jong Ajax heeft zich gerevancheerd voor de onverwachte nederlaag die maandag werd geleden bij Jong FC Utrecht. Bij Almere City FC ontsnapten de Amsterdamse beloftes aan de tweede nederlaag op rij. Zian Flemming was de held voor Jong Ajax. De negentienjarige middenvelder liet zich van zijn koele kant zien door diep in blessuretijd uit een strafschop de winnende treffer te maken. Met een droge knal vanaf elf meter a la Johan Neeskens voorkwam hij puntenverlies voor Jong Ajax.

Flemming had in de 78ste minuut zich ook al laten gelden als strafschoppennemer. Hij poetste daarmee een voorsprong weg van Almere City, dat halverwege de tweede helft tegen de verhouding op 1-0 was gekomen via Silvester van der Water. Door de zege blijft Jong Ajax twee punten voor op NEC.

FC Dordrecht – Telstar 2-3
Telstar heeft zich voorlopig genesteld op de derde plaats. De ploeg uit Velsen was te sterk voor FC Dordrecht en passeerde dankzij die zege FC Emmen en Fortuna Sittard, die later dit weekend De Witte Leeuwen weer kunnen passeren als ze hun wedstrijd tegen respectievelijk Jong PSV en MVV Maastricht winnen. Aan de Krommedijk stelden Andrija Novakovich (2x) en Mohamed Hamdaoui met hun treffers orde op zaken na de vroege Dordtse openingstreffer van Daniel Breedijk. Robert Mutzers zorgde met de aansluitingstreffer voor een spannende slotfase, waarin FC Dordrecht er niet in slaagde zijn kansen op de derde periodetitel in leven te houden.

FC Volendam – FC Eindhoven 3-2
FC Volendam had de kansen op de derde periodetitel vorige week in de bizarre derby tegen Telstar zien slinken. Tegen FC Eindhoven liet de Noord-Hollandse ploeg zich aanvankelijk van een betere kant zien. Na de 1-0 van Enzo Stroo ging het weer mis bij de ploeg van trainer Misha Salden. Joël Thomas onderstreepte dat met twee treffers, waarvan één uit een strafschop. Maar Volendam was het die het laatste lachte. Nick Doodeman tekende na ruim een uur voor de gelijkmaker, waarna Joey Veerman in de slotfase ervoor zorgde dat de thuisploeg als winnaar het veld kon verlaten en ook weer hoop mag koesteren in de strijd om de derde periodetitel.