Pijnlijke nederlaag Jong Ajax, ook Jong PSV onderuit

Jong Ajax is maandag onderuit gegaan in de Jupiler League tegen hekkensluiter Jong FC Utrecht. Ook Jong AZ zorgde voor een stuntje tegen de beloften van PSV.

Jong FC Utrecht - Jong Ajax 2-1
In de openingsfase was het balbezit voor de Amsterdammers, maar de grote kansen waren voor de thuisploeg. Sylla Sow was twee keer ontzettend dicht bij de openingstreffer. Bij zijn tweede mogelijkheid leek hij de bal alleen maar te hoeven intikken, maar vanuit kansrijke positie kreeg hij het voor elkaar naast te schieten.

Niet veel later sloegen de Domstedelingen alsnog toe. Patrick Joosten, die lang aan de kant stond met een ernstige kniekwetsuur, schoot hard en laag binnen: 1-0. Aan de andere zijde was Mateo Cassierra dicht bij de gelijkmaker, maar de Colombiaan raakte de lat. Vlak voor rust greep trainer Michael Reiziger in door Dennis Johnsen te vervangen door Teun Bijleveld. De Noorse aanvaller begreep weinig van deze beslissing en zijn ongenoegen was duidelijk zichtbaar.

Na de pauze nam de druk van de Amsterdammers op de hekkensluiter steeds verder toe. Na ruim een uur kon de thuisploeg de gelijkmaker van Jong Ajax dan ook niet voorkomen. Op aangeven van Noa Lang tikte de zojuist ingevallen Kaj Sierhuis binnen: 1-1. Waar dit het moment leek voor de koploper om door te stoten, viel het doelpunt juist aan de andere kant. Na een heuse scrimmage zette Sow - die voor de rust het vizier niet op scherp had staan - Jong FC Utrecht weer op voorsprong.

In de slotfase scoorden de ploegen niet meer, waardoor de koploper dus onderuit ging tegen de hekkensluiter. Jong Ajax is nog altijd de lijstaanvoerder van de Jupiler League. De voorsprong op nummer twee NEC bedraagt twee punten.

Jong AZ - Jong PSV 2-1
Voor de rust verzuimde AZ-spits Ferdy Druijf de ban te breken, maar na de pauze bleken de Alkmaarders een stuk slagvaardiger. Binnen zes minuten sloeg AZ namelijk twee keer toe tegen de beloften van PSV. Eerst was het Jamie Jacobs die scoorde met een lobje en even later verdubbelde Tijjani Reijnders vanuit de rebound de voorsprong.

Een kwartier voor tijd maakte Cody Gakpo de aansluitingstreffer. De aanvaller beleefde zondagmiddag in de slotfase nog zijn vuurdoop in de hoofdmacht van PSV tegen Feyenoord (1-3). De jongeling raakte de bal niet aan in dat duel, maar bewees bij de beloften dus wel zijn waarde. Tot een gelijkmaker kwam het niet meer voor de Eindhovenaren.

Na de zege bezet Jong AZ de zestiende plaats in de Jupiler League. PSV is de nummer zes van de ranglijst. Vrijdag gaan de Alkmaarders op bezoek bij Helmond Sport (20.00 uur). De Eindhovenaren komen maandag pas weer in actie, dan is FC Emmen de opponent (20.00 uur).