NEC heeft niet genoeg aan winst bij lamlendig Heerenveen

SC Heerenveen heeft op de laatste speeldag een beschamende 0-2 nederlaag geleden tegen NEC, dat door de resultaten elders desondanks de nacompetitie niet ontliep. Voor Heerenveen krijgt het seizoen wel een vervolg, maar de Friezen beginnen de play-offs om Europees voetbal wel met het schaamrood op de kaken.

De thuisploeg had nog een punt nodig om deelname aan de play-offs om Europees voetbal veilig te stellen, waar NEC bij een zege een kans maakte om zich rechtstreeks te handhaven. Dat er voor beide partijen iets op het spel stond was aan de eerste helft niet af te zien, want Heerenveen maakte een ongeïnspireerde indruk. Het stond tegenover een NEC dat vanuit een goede defensieve organisatie probeerde te counteren.

Dat deden de Nijmegenaren heel aardig. Het leidde in de vierde minuut tot een grote kans voor Kevin Mayi, die door Erwin Mulder onschadelijk werd gemaakt. Twintig weinig verheffende minuten later lag de bal alsnog in het Friese doel. Doke Schmidt verkeek zich op een dieptepass van Dario Dumic, die door Arnaut Groeneveld wel op waarde werd geschat en tot doelpunt werd gepromoveerd.

Omdat Heerenveen ook nadien in een slaapverwekkend tempo voetbalde en NEC het veld klein maakte, zochten beide ploegen halverwege de kleedkamers op met een 0-1 stand. Het opnieuw teleurgestelde Friese publiek trakteerde de thuisploeg op een fluitconcert.

Ook de tweede helft bracht geen verbetering bij Heerenveen, dat in de 65ste minuut zelfs op een 0-2 achterstand kwam nadat invaller Taiwo Awowiyi scoorde na een corner. Direct daarna werd de zichtbaar ontdane sterspeler Sam Larsson geslachtofferd door trainer Jurgen Streppel. Verbetering leverde het niet op, want in de 68ste minuut voorkwam Lucas Bijker dat Groeneveld de vernedering nog groter maakte. Invaller Pelle van Amersfoort had vlak voor tijd de kans Heerenveen terug in de wedstrijd te brengen, maar hij kopte op de lat.

De tweede overwinning op rij onder interim-trainer Ron de Groot is echter niet genoeg voor lijfsbehoud voor NEC, doordat Sparta Rotterdam op bezoek bij Go Ahead Eagles eveneens won. Het betekent dat de Nijmegenaren moeten deelnemen aan de nacompetitie, waarin woensdag FC Emmen de tegenstander is. Voor Heerenveen blijft de nederlaag zonder directe gevolgen, omdat Heracles Almelo van Feyenoord verloor. De Friezen zakken wel een plaatsje en moeten het in de play-offs daardoor opnemen tegen FC Utrecht.