Na George Best en The Class of '92 is het wachten op Mason Greenwood

Reacties

In zijn Premier League-voorbeschouwing staat Süleyman Öztürk deze week stil bij Mason Greenwood, die deze week opviel bij Manchester United.

Na George Best en The Class of '92 is het wachten op Mason Greenwood

Ole Gunnar Solskjaer zag onder anderen Romelu Lukaku en Alexis Sánchez vertrekken. De manager van Manchester United focuste zich op de komst van een centrumverdediger. Hij wilde per se Harry Maguire hebben omdat de ploeg achterin leiderschap en stabiliteit miste. Een extra aanvaller ter compensatie van het vertrek van Lukaku en Sánchez? Niet nodig, vond de coach. Ze hadden met Daniel James al een aanvallende versterking vastgelegd. Bovendien, zei hij, wilde hij de doorstroming vanuit de opleiding niet frustreren door een extra aanvaller te kopen. Meer dan op Tahith Chong doelde Solskjaer op Mason Greenwood.

Na George Best, Bobby Charlton en The Class of '92 is het bij Manchester United wachten op de definitieve doorbraak van Greenwood. Een speler zo talentvol dat zijn naam voorzichtig wordt uitgesproken. Sinds zijn zesde al loopt hij rond bij de club. Welke jeugdtrainer je ook spreekt, bij allemaal schittert de belofte in de ogen. Zij weten waartoe hij in staat is. Zij weten wat hij allemaal kan. Zij weten hoe snel en makkelijk hij aanwijzingen oppikt.

Talent en de ontwikkeling daarvan is moeilijk in te schatten. Maar bij Greenwood wist eigenlijk iedereen elf jaar geleden al dat hij voetballer zou worden. 'Hij was op zondagochtend altijd twintig minuten te vroeg en mikte dan op een vuilnisbak buiten', vertelde een van zijn jeugdcoaches in de Manchester Evening News. 'Hij gebruikte beide voeten. We hadden ook afwerkoefeningen waarin wij als coaches op doel stonden. Je zorgde ervoor dat je wat ruimte liet voor een schot en om ze wat vertrouwen te geven liet je ze expres binnen. Maar Mason knalde de bal laag de hoek in en als hij jou raakte, voelde je dat ook. Het was alsof er een dertienjarige schoot.'

Greenwoods cijfers in de jeugd van Manchester United zijn indrukwekkend. Begin maart had hij er 22 gemaakt in 22 duels voor de Onder-18. Maar meer nog dan de cijfers is het de voetbalklasse die er vanaf druipt. Solskjaer was zodanig van hem onder de indruk dat hij hem meenam naar Parijs voor de Champions League-return tegen Paris Saint-Germain. Drie minuten voor het einde stond hij met rugnummer 54 langs de kant, klaar om in te vallen. Later bleek zijn aanwezigheid zó verrassend dat de bedrukking op zijn shirt niet overeen kwam met die van zijn ploeggenoten. Met PSG-inkt op zijn rug viel Greenwood in.

Fluisterend wordt zijn naam uitgesproken. Als talent uit een mysterieuze bron waaruit tal van iconen zijn geboren. Samen staan ze voor het DNA van de club. Manchester United is groot geworden door spelers uit de eigen opleiding.

Elke invalbeurt krijgen we een stukje van zijn talent zien. Greenwood heeft nog veel te leren. Dat hij een bijzondere speler in wording is, bewees hij donderdagavond in het Europa League-duel met FC Astana. In de 73ste minuut maakte de zeventienjarige aanvaller het enige doelpunt. Een goal die het bestuderen waard is. Met zijn linkervoet dreigt hij linksom te gaan, dan volgt de korte kap met zijn linker naar binnen, een klein tikje met zijn linker om de bal mee te nemen en vervolgens het schot met rechts door de benen van de keeper. Mason Greenwood, dames en heren.

Speelronde 6 in de Premier League


Vr 20 sep. 2019

Za 21 sep. 2019

Zo 22 sep. 2019

Premier League

Stand Premier League 2019/2020

Engeland

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Liverpool
38
32
3
3
85-33
+52
99
2
Manchester City
38
26
3
9
102-35
+67
81
3
Manchester United
38
18
12
8
66-36
+30
66
4
Chelsea
38
20
6
12
69-54
+15
66
5
Leicester City
38
18
8
12
67-41
+26
62
* Actueel tot en met 12 feb. 2024
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Manchester United
Meer over Manchester United
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.