Na 100 miljoen euro komt Barça weer uit bij Dani Alves

Reacties

Hoe een clubicoon te vervangen? Die vraag is in Camp Nou regelmatig gesteld de afgelopen jaren. Spelers als Carles Puyol, Andrés Iniesta, Xavi en meer recent Lionel Messi vertrokken bij Barcelona en lieten een gapend gat achter in de selectie. Dat gold in 2016 ook voor Dani Alves, die vrijdag terugkeerde op het oude nest. De zoektocht van Barça naar een opvolger voor Alves eindigt dus met de Braziliaan zelf. Tussendoor werd bijna honderd miljoen euro uitgegeven.

Na 100 miljoen euro komt Barça weer uit bij Dani Alves
© Pro Shots

Aan het einde van het seizoen 2015/16 trok Alves de deur achter zich dicht in Catalonië. Niet definitief, zo kondigde hij al aan bij zijn vertrek. Ruim vijf jaar later komt Alves zijn belofte dus na. Als clubloze speler mag hij nu al aansluiten op de training van Barcelona, op 1 januari kan hij ingeschreven worden door de club en zodoende ook officieel zijn rentree maken bij de club die hij acht jaar diende.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

In die acht jaar groeide Alves uit tot een van de beste rechtsbacks op de internationale velden. De Braziliaan won prijs na prijs, onder andere La Liga (zesmaal) en de Champions League (driemaal) prijken op het cv van de vleugelverdediger.

Aleix Vidal werd met het oog op het aanstaande vertrek van Alves in 2015 voor zeventien miljoen euro overgenomen van Sevilla. Een seizoen meekijken met de meester en hem dan opvolgen. Uiteindelijk speelde Vidal slechts 51 duels voor Barcelona, hij werd het slachtoffer van een FIFA-straf en zijn eigen multifunctionaliteit. Regelmatig vond de Spanjaard zichzelf terug op het middenveld, terwijl hij het eerste half jaar helemaal niet in actie mocht komen. Barça kreeg een transferban van de FIFA na het overtreden van transferregels rond minderjarige spelers, waardoor Vidal het eerste half jaar toe moest kijken.

In Nélson Semedo (hoofdfoto) had men bij Barça erg veel vertrouwen. In 2017 werd er ruim 35 miljoen euro neergeteld om de back los te weken bij Benfica. De Portugees speelde nog behoorlijk veel bij de Catalanen, maar met twee doelpunten en elf assists in 124 wedstrijden kon hij aanvallend absoluut niet brengen wat Alves bracht.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Om trainer Ernesto Valverde meer opties te geven, werd een goedkoop alternatief gevonden om in de Barça-puzzel te klikken. Moussa Wagué toonde veel potentie en was voor vijf miljoen euro op te pikken bij KAS Eupen. Goedkoop bleek in dit geval duurkoop, want Wagué kon niet imponeren. Barça klopte vervolgens aan bij Ajax, met Sergiño Dest werd er iemand gehaald die bij het spel van Barcelona past. Gezien zijn leeftijd is het nog veel te vroeg om de 21-jarige Dest te bestempelen als mislukte opvolger van Alves. Feit is wel dat de 38-jarige routinier is teruggehaald nadat Dest 54 wedstrijden heeft gekregen om indruk te maken.

De laatste rechtsback die Barça voor de terugkeer van Alves haalde is Emerson Royal, maar hij valt in de categorie boekhoudkundige truc. Slechts 29 dagen was hij speler van Barça, dat Emerson enkele jaren eerder al samen met Real Betis had gekocht. Bij die laatste club mocht Emerson vlieguren maken in La Liga, waarna Barça hem na twee seizoenen voor circa vijftien miljoen euro definitief overnam. Nog geen maand later was Emerson dus alweer vertrokken, via een hoge transfersom van Tottenham Hotspur (25-30 miljoen) pakte Barça een mooie en snelle winst mee.

Nu is het dus weer de beurt aan Alves. Op 2 januari zou hij officieel zijn rentree kunnen maken in La Liga, tijdens de uitwedstrijd tegen Mallorca. Tot dat duel krijgt de Braziliaan de tijd om weer fit te worden en herinneringen op te halen met zijn voormalig teamgenoot Xavi, van wie Alves het rugnummer overnam na diens vertrek.


De zoektocht naar de opvolger van Dani Alves

Speler Transfersom
Aleix Vidal 17,0
Nélson Semedo 35,7
Moussa Wagué 5,0
Sergiño Dest 21,0
Emerson Royal 15,0
Totaal 93,7
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.