Mourinho rekent razendsnel af met tijdperk Van Gaal

Reacties

Door de harde woorden van José Mourinho lijkt Luke Shaw het volgende slachtoffer te worden van de komst van The Special One naar Old Trafford. In zijn eerste seizoen heeft de Portugees genadeloos afgerekend met het aankoopbeleid van Manchester United van de voorbije jaren, in het tijdperk van Louis van Gaal.

Mourinho rekent razendsnel af met tijdperk Van Gaal

Mourinho liet enkele weken terug nog niets aan duidelijkheid te wensen over in een interview met de BBC. 'Manchester United heeft spelers verkocht die ik nooit zou verkopen en spelers aangetrokken die ik nooit zou halen. Wie ik nooit zou hebben laten vertrekken? Di María, Chicharito en Welbeck. Onmogelijk dat ik die had laten gaan.'

De woorden onderstrepen wat dit seizoen al zichtbaar was in Manchester. De wisseling van de wacht heeft veel personele wisselingen tot gevolg. In de winter nog vertrokken Memphis Depay en Morgan Schneiderlin naar respectievelijk Olympique Lyon en Everton. Onlangs volgde het transfervrije vertrek van Bastian Schweinsteiger naar Chicago Fire. Het verlies dat United op de transfermarkt maakte op het trio dat in de zomer van 2015 nog maar was gearriveerd: 39 miljoen euro. Dat verlies is lastig als incident te kwalificeren, met in het achterhoofd dat Ángel Di María na slechts één seizoen (2014/15) met verlies werd verkocht aan Paris Saint-Germain.

Di María was de topaankoop in aanloop naar het eerste seizoen van Louis van Gaal bij The Mancunians. In de transferperiode waarin de Nederlander als opvolger van David Moyes zijn entree maakte, werd door United voor liefst 195 miljoen euro aan aankopen geïnvesteerd. Na het seizoen waarin de topclub onder Van Gaal als vierde eindigde in de Premier League werd nog maar eens diep in de buidel getast. Anthony Martial, Schneiderlin, Memphis, Schweinsteiger en Matteo Darmian arriveerden, met als kostenplaatje een totale transfersom van 146 miljoen euro. Pijnlijk genoeg hebben van dat vijftal nog maar twee spelers een rol onder Mourinho, onder wie Martial invalbeurten afwisselt met basisplaatsen en Darmian een reserverol heeft (tweede rechtsback of stand-in voor linksbackpositie).

Verkoop Manchester United in het seizoen 2016/17
Naam Club Winst/verlies
Morgan Schneiderlin Everton -12,1 miljoen euro
Memphis Depay Olympique Lyon -18,0 miljoen euro
Bastian Schweinsteiger Chicago Fire -9,0 miljoen euro
Paddy McNair Sunderland +5,25 miljoen euro
Tyler Blackett Reading +1,8 miljoen euro
Will Keane Hull City +1,2 miljoen euro
Victor Valdés Middlesbrough Transfervrij

Kort na zijn komst naar Manchester liet Mourinho al weten te mikken op vier grote aankopen voorafgaand aan zijn eerste seizoen als United-manager. Door Zlatan Ibrahimovic, Paul Pogba, Henrikh Mkhitaryan en Eric Bailly aan te trekken, werd aan dat quotum voldaan.

Met nog twee maanden te gaan in het huidige seizoen kan niet anders dan geconcludeerd worden dat United de kloof met de top in de Premier League nog niet gedicht heeft. Een achterstand die is ontstaan direct na het vertrek van Sir Alex Ferguson in 2013. In het laatste seizoen onder de Schotse legende werd United kampioen, sindsdien volgden klasseringen buiten de topdrie.

Tussenbalans
Na 28 wedstrijden staat United momenteel vijfde in de Premier League, waar vooralsnog dus geen verbetering zichtbaar is voor United ten opzichte van de prestaties onder Van Gaal. Er werd maar drie keer verloren in de competitie, maar met name de thuisvorm laat te wensen over. Van de vijftien thuisduels werden er slechts zes gewonnen. Wel won de ploeg van Mourinho de League Cup en staat het in de kwartfinale van de Europa League, waardoor plaatsing voor de Champions League via ofwel de Europese route of die door de Premier League lonkt.

Na de harde uithaal van Mourinho zal Shaw hoogstwaarschijnlijk geen rol meer spelen bij het verwezenlijken van dat doel. De 21-jarige linksback is de volgende die door de Portugees naar de uitgang is geholpen. En gezien de rigoureuze manier waarop Mourinho met de bezem door de selectie gaat, is Shaw vast niet de laatste.

Alle transferbedragen zijn op basis van de gegevens van Transfermarkt.de.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.