Miskoop als uitblinker en kilometervreter Özil: Arteta gaat 'full gun'

Reacties

Met Mikel Arteta op de bank breekt de zon weer voorzichtig door bij Arsenal. Onder leiding van de Spaanse manager maakt de in verval geraakte club weer een nieuwe start en staan spelers die eigenlijk al waren afgeschreven of bestempeld als miskoop alsnog op.

Miskoop als uitblinker en kilometervreter Özil: Arteta gaat 'full gun'
© Pro Shots

Dat is de voorlopige conclusie die Engelse media trekken na de 2-0 zege op Manchester United tijdens Nieuwjaarsdag. Tijdens het eerste duel van 2020 blonk Mesut Özil weer als vanouds uit als nummer 10, bevestigde Granit Xhaka dat er na alle onrust rondom zijn persoon zeker nog toekomst is voor hem bij Arsenal en liet Nicolas Pépé eindelijk zien waarom The Gunners afgelopen zomer een recordbedrag van tachtig miljoen euro voor hem overmaakten aan Lille.

De wederopstanding van Pépé staat volgens The Guardian symbool voor de nieuwe start die Arsenal hoopt te maken onder Arteta, eind vorig jaar aangesteld als opvolger van Unai Emery. De 24-jarige Ivoriaan had sinds zijn komst nog maar zelden kunnen imponeren, maar nam woensdagavond een rol als voortrekker op zich. Zo opende de linksbenige rechtsbuiten al na acht minuten de score. Ook in het vervolg had linksback Luke Shaw zijn handen vol aan de vleugelspits.

En dat noemt The Guardian verrassend. 'Welome to the Emirates, Nicolas Pépé. We verwachtten je al', opent de kwaliteitskrant zijn analyse. Dat het zo lang heeft geduurd voordat hij uit de verf komt, is niet zijn schuld. Want er zat al die maanden simpelweg nooit een idee achter spel van Arsenal. 'Eindelijk had deze ploeg weer een plan. Arsenal was agressief op het middenveld en samenhangend in het aanvalspel. En Mesut Özil beheerste de wedstrijd als een echte nummer 10.'

De Duitse spelmaker was onder Emery niet zeker van een basisplaats, ontbrak vaak in de selectie en werd al meerdere malen in verband gebracht met een vertrek. Net als Pépé leeft ook de grootverdiener van Arsenal weer op nu Arteta aan het roer staat. De BBC stipt aan dat Özil van alle Arsenal-spelers de meeste kilometers aflegde: 11,54. En de technisch zo vaardige linkspoot toonde onder meer zijn klasse door de bal met de buitenkant van de voet te sierlijk te beroeren.

De puzzelstukjes vallen eindelijk in elkaar, concludeert de BBC daarom. Tot vreugde van de fans, zo vaak kritisch op hun ploeg maar nu enthousiast over de nieuwe start die Arsenal onder Arteta lijkt te gaan maken. De credits gaan naar de Spanjaard, die het lef had om met Özil, Pepe, Pierre-Emerick Aubameyang en Alexandere Lacazette al zijn vier aanvallende kanonnen aan de aftrap te brengen. Of anders gezegd: the full gun. Het begin van een nieuw tijdperk lijkt daar.

Xhaka
En daarin lijkt opmerkelijk genoeg ook gewoon plaats voor Xhaka. De Zwitser raakte vorig jaar zijn aanvoerdersband kwijt nadat hij een wegwerpgebaar maakte richting de fans, maar heeft onder Arteta weer een basisplaats. De Spanjaard ziet het in hem zitten. 'Ik denk dat hij blijft, hij bevalt mij heel erg. In de manier waarop wij willen spelen, kan hij een geweldige speler zijn voor ons met zijn focus, de manier waarop hij leeft voor zijn vak, zijn leergierigheid en zijn passing.'

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

En zo staan Özil, Pepe en Xhaka met hun wederopstanding symbool voor de nieuwe impulsen die Arteta in korte tijd heeft gegeven aan Arsenal. Ook clubicoon Ian Wright, vaak kritisch op Emery, ziet het weer helemaal zitten. 'De verbetering en de vooruitgang van dit team hadden niet duidelijker kunnen zijn', tweette de oud-spits van The Gunners woensdagavond. En dan te bedenken dat het optreden tegen United volgens Arteta nog maar het begin is. 'Hopelijk van iets moois.'

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Arsenal
Meer over Arsenal
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.