Milanese derby van titanengevecht tot strijd in de schaduw

Voetbal International blikt elke speelronde vooruit op een wedstrijd in de Serie A. Voor de zeventiende speelronde is dat het duel tussen Internazionale en AC Milan van zondagavond (20.45 uur).

Milanese derby van titanengevecht tot strijd in de schaduw

Internazionale

Klassering: 5de plaats (28 punten uit zestien duels)
Vorm: W-G-G-G-L

Milaan presenteert zichzelf maar wat graag als mondiale voetbalhoofdstad. Trotse Milanezen wijzen vergenoegd op het feit dat hun stad als enige ter wereld twee voormalige winnaars van de Champions League herbergt. Hoewel dat gegeven als een huis staat, is de status van de voetbalstad Milaan tanende. De laatste Milanese Scudetto dateert alweer van 2011 (AC Milan) en ook dit seizoen lijkt de landstitel een flinke brug te ver voor Inter en Milan. Indien Juventus dit seizoen kampioen wordt, lost Turijn Milaan zelfs af als voetbalhoofdstad van Italië, want dan overstijgt het aantal Scudetto's van Turijn (Juventus dertig en Torino zeven) het aantal Milanese titels (Inter en Milan beide achttien). Voor het eerst sinds het seizoen 2000/01 dreigen zowel de Nerazzurri als de Rossoneri naast een plek in de topdrie te grijpen.

Hoewel het in het rood-zwarte deel van Milaan totale crisis is, is het bij Inter ondanks de vijfde plaats op de ranglijst redelijk rustig. Er zijn enige zorgen over de recente vormdip van Inter, dat al vijf wedstrijden op rij zonder zege is in de Serie A (G4 W1), maar over de gehele linie zijn de tifosi gematigd positief. Na het rampzalige afgelopen seizoen, waarin hun club op een beschamende negende plaats eindigde, zijn de aanhangers allang blij dat Inter onder de nieuwe trainer Walter Mazzarri meedoet om Europees voetbal. Dat Inter namelijk nog lang niet ver genoeg is om zich te mengen in de strijd om de landstitel, zien zij ook. Al wordt stiekem wel op een plek in de topdrie en dus plaatsing voor de Champions League gehoopt.

Uitgelicht
Hoewel Mazzarri als opdracht meekreeg het elftal van Inter verder te verjongen, valt op dat de trainer niet zonder zijn routiniers kan. Dertigers Hugo Campagnaro (33), Esteban Cambiasso (34) en Rodrigo Palacio (31) zijn namelijk de steunpilaren van het elftal. De ontwikkeling van talentvolle jongelingen als Mateo Kovacic (19), Mauro Icardi (20) en Ishak Belfodil (21) blijft tegelijkertijd achter bij de verwachtingen. Dat is zorgwekkend voor Inter, dat wanhopig op zoek is naar een generatie die in de voetsporen kan treden van het elftal dat in 2010 lands-, Europees en wereldkampioen werd.

AC Milan

Klassering: 10de plaats (negentien punten uit zestien duels)
Vorm: G-G-W-G-G

Dat AC Milan een rampzalig seizoen kent is een understatement, maar een overwinning op Inter zou veel  zorgen wegnemen voor de Rossoneri. Bovendien zou een zege de formatie van trainer Massimiliano Allegri weer de nodige sportieve perspectieven bieden, want in dat geval slinkt het gat tot de plaatsen die recht geven op deelname aan de Europa League.

Milan kreeg recent twee opstekers in de vorm van overwintering in de Champions League en een laat gelijkspel tegen AS Roma, maar het einde van de sportieve problemen is nog lang niet in zicht. Hoewel Milan al zeven duels op rij zonder verlies is (G5 W2), valt er nog geen vooruitgang in het spel van de formatie van Allegri te bespeuren. Hoewel het systeem vaststaat, zit er verder geen enkele lijn in de manier van voetballen. Milans spel is voor een groot deel gebaseerd op de dit seizoen bijzonder zeldzame bevliegingen van Mario Balotelli en Kaká.

Uitgelicht
De prestaties van Kaká zijn illustratief voor de problemen van AC Milan. Hoewel club en speler kunnen bogen op een fantastische reputatie, is die vooral gebaseerd op verdiensten uit het verleden. Milan nam Kaká in de zomer met hoge verwachtingen over van Real Madrid, maar de Braziliaan is (nog) niet in staat het dolende elftal op sleeptouw te nemen. Heel soms toont de 31-jarige voormalige Wereldvoetballer van het Jaar nog wat van zijn klasse, maar over het algemeen weet Kaká zich niet te ontworstelen aan de teloorgang van Milan. De normaliter zo rustige Kaká zit daardoor bomvol frustraties en reageerde afgelopen weekend tegen AS Roma (2-2) zijn slechte spel af op de scheidsrechter, die zich coulant toonde door Kaká slechts geel te tonen voor zijn aanhoudende protesten en aanmerkingen.

Onderlinge historie

In het aantal behaalde landstitels doen Inter en Milan niet voor elkaar onder en ook de historische balans van de Derby della Madonnina vertoont bijzonder veel evenwicht. Van de 164 onderlinge wedstrijden won Inter er een paar meer (59) dan Milan (53). Die iets betere balans heeft Inter vooral te danken aan de overwinningen in recente wedstrijden, want van de laatste vier derby's wonnen de blauw-zwarten er drie en eindigde er een gelijk. (Reon Boeringa)

Datum Wedstrijd Uitslag Competitie
02/04/2011 AC Milan - Internazionale 3-0 Serie A
15/01/2012 AC Milan - Internazionale 0-1 Serie A
06/05/2012 Internazionale - AC Milan 4-2 Serie A
07/10/2012 AC Milan - Internazionale 0-1 Serie A
24/02/2013 Internazionale - AC Milan 1-1 Serie A

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen