Manchester United moet zichzelf opnieuw uitvinden

Reacties

Wanneer José Mourinho straks zal terugkijken op zijn carrière, zal hij over het huidige seizoen zeggen dat hij vanaf dag één wist dat hij met zijn ploeg kansloos zou zijn voor de landstitel. Je kunt veel over de Portugees zeggen, maar krachtsverhoudingen tussen teams weet hij over het algemeen redelijk goed in te schatten. Het is een van de verklaringen voor de wijze waarop hij elftallen laat spelen in topwedstrijden. De trainer van Manchester United is een speculant. Hij gokt erop dat de tegenstander een foutje meer zal maken.

Manchester United moet zichzelf opnieuw uitvinden

José Mourinho is een kwetsbare trainer die zich in de steek gelaten voelt door zijn eigen club. Wie goed naar hem luistert, hoort dat tussen de regels door in zo'n beetje elke beschouwing over zijn ploeg. The Special One vindt zijn spelers niet zo speciaal. Daar kun je van alles van vinden, maar hij heeft deels gelijk. De vraag is natuurlijk: wiens schuld is dat?

Dinsdagavond speelde Manchester United thuis tegen Juventus. Na negentig minuten stond er 0-1 op het scorebord. Wie niet heeft gekeken, kan misschien nog denken dat het een redelijk gelijkopgaand duel is geweest. Dat was het niet. De Italianen gaven op bezoek bij een van de rijkste clubs ter wereld een demonstratie topvoetbal. Als team is Juve schrikbarend veel verder dan Manchester United. Dat kan eigenlijk niet als je de verhoudingen op financieel gebied op je laat inwerken en in ogenschouw neemt dat dit seizoen drie is onder Mourinho. Dan verwacht je dat er een elftal staat dat herkenbaar is, waar iedereen weet wat hij moet doen, dat eenheid uitstraalt en dat een tegenstander als Juventus niet de ruimte geeft die het een paar dagen geleden kreeg. Om met Sjaak Polak te spreken: 'Dit was gewoon met de billen bloot en dan met de volle hand erop.'

Mourinho heeft het in de media een aantal keer zo proberen te framen dat het net leek of hij drie seizoenen lang geen cent heeft mogen uitgeven, terwijl Chelsea en vooral Liverpool en Manchester City de ene na de andere recordsom uitgaven aan een nieuwe speler. Om terug te komen op de vraag eerder in dit stuk: met Mourinho aan het roer heeft Manchester United het geld niet altijd even gelukkig uitgegeven.

Voor Fred is afgelopen zomer 59 miljoen euro betaald. De Braziliaanse middenvelder begon tot dusverre pas vier keer in de basis in de Premier League en zat tegen Juventus negentig minuten op de bank. Alexis Sánchez werd in de winter van 2018 geruild voor Henrikh Mkhitaryan en scoorde sindsdien vier keer in 26 wedstrijden. De Chileen krijgt 550 duizend euro overgemaakt. Per week. En dat elke week. Maar op de een of andere manier vragen mensen zich op wedstrijddagen af waar hij is. Dat kan onmogelijk de bedoeling zijn. Om het plaatje completer te maken: Paul Pogba kostte 105 miljoen euro, Eric Bailly 38 miljoen euro, de alweer vertrokken Mkhitaryan 42 miljoen, Romelu Lukaku 85 miljoen, Victor Lindelöf 35 miljoen en Nemanja Matic 45 miljoen. Opgeteld zijn dat heel veel miljoenen. Toch verliest Manchester United uit bij West Ham United met 3-1, speelt de ploeg thuis tegen het gepromoveerde Wolverhampton Wanderers gelijk en wist het thuis tegen Newcastle United een 0-2 achterstand in de laatste minuut nog om te buigen (3-2).

José Mourinho werd drie seizoenen geleden aangesteld door Manchester United als antwoord op Pep Guardiola. Hij moest de Manchester City-machine afremmen zoals hij eerder met Inter, Chelsea en Real Madrid het Barcelona van Pep Guardiola, het Arsenal van Arsène Wenger, het Manchester United van Sir Alex Ferguson en nogmaals het Barcelona van Pep Guardiola in de weg stond. Manchester United koos daarmee voor stilstand, voor het verleden, terwijl de concurrentie de sprong voorwaarts maakte. Dan zijn er twee oplossingen mogelijk: radicaal voor een andere trainer kiezen en iets nieuws opbouwen of Mourinho nog meer geld laten uitgeven. Op de huidige manier blijft Manchester United maar wat aanmodderen in de marge.

Manchester United
Manchester United
2 - 1
Everton
Everton
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.