Man City maakt er een feest van tegen Newcastle en schrijft PL-geschiedenis

Manchester City heeft woensdagavond zonder grote problemen afgerekend met Newcastle United. Tijdens de ruime overwinning in het Etihad Stadium schreef de thuisclub geschiedenis en evenaarde Kevin De Bruyne een persoonlijk record. Op de andere velden boekten Sheffield United en Burnley belangrijke overwinningen.

Manchester City
5 - 0
Newcastle United

Kampioen gaat Man City niet meer worden en het moet gek lopen wil de club nog buiten de topvier van de Premier League vallen. Heel veel stond er dus niet meer op het spel in het duel met Newcastle, maar dat was voor de spelers van de thuisclub geen aanleiding om rustig aan te doen.

Al vroeg swingde Man City naar een comfortabele voorsprong. In de tiende minuut rondde Gabriel Jesus af na een lage voorzet van David Silva, tien minuten later stond het alweer 2-0 via Riyad Mahrez. Die tweede goal betekende ook meteen dubbel feest voor de spelers van Man City. Allereerst belandde Mahrez met zijn doelpunt in de dubbele cijfers, hij werd alweer de vijfde speler van Man City die tien of meer doelpunten maakte in de Premier League dit seizoen. Het is voor het eerst sinds de huidige opzet van de Engelse competitie dat vijf spelers van één team dit voor elkaar krijgen.

Mahrez scoorde op aangeven van De Bruyne, die daardoor een persoonlijk record evenaarde. Het was zijn achttiende assist dit seizoen, dat recordaantal bereikte hij eerder al in het seizoen 2016/17. De Bruyne heeft na dit duel nog vier wedstrijden om het Premier League-record van Thierry Henry te evenaren. De Arsenal-legende kwam in het seizoen 2002/03 tot twintig assists in de competitie.

In de tweede helft ging het Man City-feestje vrolijk door, met hulp van onder anderen Newcastle-middenvelder Matt Ritchie. Hij wilde voorkomen dat Jesus kon schieten, maar tikte de bal op dusdanig knullige wijze richting zijn eigen doel, dat keeper Martin Dúbravka kansloos was. In de 65ste minuut werd het ook nog 4-0, door een rake vrije trap van David Silva. Dit leek lang de eindstand te worden, maar vlak voor tijd mocht ook Raheem Sterling zich doelpuntenmaker noemen: 5-0.

Door de overwinning is Man City bijna verzekerd van een plek bij de eerste vier in Engeland. Als stadgenoot en nummer vijf Manchester United punten laat liggen in de komende wedstrijd tegen Aston Villa, kan Man City niet meer ingehaald worden. Of een plek bij de eerste vier ook een Champions League-ticket oplevert voor Man City, hangt allemaal af van de lopende rechtszaak rondom Financial Fair Play.

Sheffield United
1 - 0
Wolverhampton Wanderers

Achter Man City is de strijd om Europese tickets nog volop bezig en twee kanshebbers stonden woensdag tegenover elkaar. Sheffield United hoopt een droomseizoen te bekronen met plaatsing voor Europees voetbal, maar ook Wolverhampton Wanderers staat er nog goed voor in Engeland.

Qua stand op de ranglijst leek het een spannend treffen te worden, maar er was niet bijzonder veel actie op Bramall Lane. Met nog een kwartier te gaan hadden beide teams welgeteld één keer tussen de palen geschoten en stond het nog 0-0. Ook de ingevallen Richairo Zivkovic, die zijn derde duel in de Premier League speelde, kon weinig bijdrage aan de wedstrijd.

Toch zag de spits met een verleden in de Eredivisie het wonder nog gebeuren. Diep in extra tijd kreeg Sheffield een corner en na de trap van Oliver Norwood kopte John Egan de winnende binnen. Daardoor profiteert Sheffield optimaal van eerder puntenverlies van Arsenal en staat het nu op de zevende plek in de Premier League, op slechts een punt van nummer zes Wolverhampton.

West Ham United
0 - 1
Burnley
Burnley

Door herhaaldelijk puntenverlies van clubs in de subtop schuift heel stiekem Burnley richting de belangrijke plekken in de Premier League. Door een kleine zege op West Ham United mag de club blijven dromen van Europees voetbal, hoewel het geen makkelijke slotfase van het seizoen zal worden. Door een knappe kopbal van Jay Rodriguez, die vijf minuten voor rust via de onderkant van de lat raak knikte, sluit een hongerig Burnley aan bij Arsenal, Sheffield en Wolverhampton.