Lyon doorstaat Romeins offensief na goal Strootman

Olympique Lyon heeft donderdag ten koste van AS Roma de kwartfinale van het Europa League-toernooi bereikt, al maakten de Romeinen het nog spannend. Schalke 04 kwam knap terug tegen Borussia Mönchengladbach, terwijl Anderlecht weinig problemen kende met APOEL Nicosia.

AS Roma - Olympique Lyon * 2-1 (uitslag eerste duel 2-4)
Lyon was na de 4-2 zege van een week eerder nog niet zeker van een plek in de kwartfinale. De 0-1 van Mouctar Diakhaby na zestien minuten was dan ook een belangrijke treffer. In het heenduel met Roma zorgde hij ook al voor de Franse voorsprong. Twee minuten later kwam de thuisploeg echter al op gelijke hoogte. Veel Romeinen misten de bal, maar Kevin Strootman kreeg zijn voet ertegenaan, waarna de bal langzaam in het doel stuiterde: 1-1.

Daarna kreeg Roma, dat nog twee treffers nodig had om de kwartfinale te bereiken, nog een aantal kansen op 2-1. Zo schoot Radja Nainggolan net naast en stuitte Strootman uit een scrimmage tot twee keer toe op Lyon-keeper Anthony Lopes. De bezoekers zullen het meest blij zijn geweest met de ruststand van 1-1.

Lyon gaf Roma na rust echter onbedoeld weer hoop. Middenvelder Lucas Tousart tikte een pass van Stephan El Shaarawy achter zijn eigen doelman. Hierdoor had de thuisploeg nog maar één treffer nodig. Lyon richtte zich vooral op de counter en hield uiteindelijk stand, ondanks een spervuur aan kansen van Roma.

Borussia Mönchengladbach - Schalke 04 * 2-2 (uitslag eerste duel 1-1)
Gladbach kende een goede eerste helft tegen Schalke. Andreas Christensen scoorde na een afgeslagen vrije trap, al raakte Schalke-aanvoerder Benedikt Höwedes de bal nog met zijn arm. In de extra tijd zorgde Mahmoud Dahoud met een geweldige pegel van afstand voor de 2-0. De middenvelder verraste daarmee doelman Ralf Fährmann.

De tweede helft stond echter in het teken van de wederopstanding van Schalke. Een schot van Leon Goretzka verraste doelman Yann Sommer vanwege een vervelende stuit. Een kwartier later kwam Schalke op gelijke hoogte. De bal ging op de stip na een handsbal van Dahoud en Nabil Bentaleb benutte het buitenkansje: 2-2. Daardoor is niet Gladbach, maar Schalke door naar de kwartfinale.

Anderlecht * - APOEL Nicosia 1-0 (uitslag eerste duel 1-0)
Anderlecht kwam niet in de problemen tegen APOEL Nicosia, maar een extra doelpunt was geen overbodige luxe voor de Belgen. Die viel uiteindelijk na rust dankzij invaller Frank Acheampong. De Ghanees stond pas een minuut in het veld en tikte raak na een pass van Sofiane Hanni. Daarmee was APOEL-doelman Boy Waterman net als in het heenduel geklopt. Ook Lorenzo Ebecilio deed vanaf het begin mee bij de Cyprioten.