Lukaku voorkomt Belgische blamage tegen Finland

Twaalf dagen voor de start van het EK heeft België een gevoelige oefennederlaag tegen Finland op het nippertje voorkomen: 1-1. De Rode Duivels lieten een overvloed aan kansen onbenut, maar de eerste thuisnederlaag in twee jaar bleef uiteindelijk toch nog uit.

België was de voorbereiding op het EK tegen Zwitserland nog begonnen met een 1-2 zege. Romelu Lukaku en Kevin De Bruyne bogen de achterstand toen om. In het Koning Boudewijn Stadion in Brussel had de ploeg van bondscoach Marc Wilmots echter grote moeite Finland op de knieën te krijgen. Kasper Hämäläinen mocht de bal in de 53ste minuut ongehinderd binnenwerken uit een voorzet. Kort daarvoor had Roman Eremenko al een waarschuwingsschot afgeleverd.

De schermutselingen voor het doel van Thibaut Courtois vielen echter in het niet bij wat er zich allemaal afspeelde voor de ogen van de Finse sluitpost Lukas Hradecky. België creëerde kans op kans, maar telkens ontbrak het aan geluk of scherpte in de afronding. Zo kopte Michy Batshuayi voor rust tegen de paal. En anders lag Hradecky wel in de weg. Ook invallers Dries Mertens en Christian Benteke konden het tij ondanks dappere pogingen aanvankelijk niet keren.

Pas een minuut voor tijd kreeg België (dat na 66 minuten al zeventien doelpogingen had laten noteren) loon naar werken. De tien minuten daarvoor in het veld gekomen Lukaku voorkwam met een frommelgoal een Belgische blamage tegen de Finnen, die komende zomer op het EK ontbreken. Ook het gelijkspel zal bondscoach Marc Wilmots daarom niet tevreden stemmen. Wellicht dat er over vier dagen tegen Noorwegen nog iets te repareren valt, voordat op 13 juni Italië wacht tijdens de eerste EK-wedstrijd.