Liverpool heeft de koppositie in de Premier League zondagmiddag overgenomen van Manchester City. Op Anfield werd Fulham uiteindelijk eenvoudig verslagen, al lieten de Londenaren The Reds wel even behoorlijk schrikken.

Liverpool
2 - 0
Fulham
Fulham

De verwachting bij velen was dat laagvlieger Fulham naar Anfield was afgereisd om als figurant te fungeren bij de wraak van Liverpool. De thuisploeg had namelijk wat goed te maken na de pijnlijke 2-0 nederlaag bij Rode Ster Belgrado. Door die verliespartij van afgelopen dinsdag is plaatsing voor de knock-outfase van de Champions League nog verder in gevaar gekomen voor de verliezend finalist van vorig seizoen.

Jürgen Klopp koos - zoals wel vaker dit seizoen - voor een 4-2-3-1-systeem om de meest kwetsbare defensie van de Premier League (29 tegengoals in elf duels) op de pijnbank te leggen. Met Mohamed Salah in de punt van de aanval, Sadio Mané op links, Roberto Firmino achter de spits en Xherdan Shaqiri vanaf rechts werd er volop gevaar gecreëerd. Fulham had het aan doelman Sergio Rico te danken dat de schade lang beperkt bleef. De Spanjaard redde uitstekend op pogingen van onder anderen Salah. Timothy Fosu-Mensah zag het allemaal vanaf de bank gebeuren, hij was gepasseerd na zijn eigen goal en wissel in de rust afgelopen maandag tegen Huddersfield Town (1-0).

Volledig tegen de verhouding in leek Fulham na veertig minuten wel op voorsprong te komen. Aleksandar Mitrovic kopte uit een vrije trap raak, maar zijn goal werd afgekeurd vanwege buitenspel. Uit de herhaling bleek dat de arbitrage waarschijnlijk de juiste beslissing had genomen. Het scheelde bijzonder weinig. Het was extra zuur voor Fulham dat Liverpool uit de tegenaanval direct toesloeg. Allison bracht de bal direct bij Trent Alexander-Arnold en een paar tellen later had de rechtsback Salah vrij voor de keeper gezet. De Egyptenaar faalde niet: 1-0.

Het moment van de zesde Premier League-goal van dit seizoen van Mohamed Salah.

De spanning was vroeg in de tweede helft al volledig weg. Uit een verre voorzet van Andy Robertson zorgde Shaqiri voor de 2-0 en daarmee was Fulham volledig geklopt. Het tempo nam vervolgens af. Liverpool hoefde niet meer zo nodig en de bezoekers hadden de kwaliteit en het vertrouwen niet om de mannen van Klopp aan het wankelen te brengen. De Duitse manager gunde de jarige Georginio Wijnaldum nog wat rust door hem ruim twintig minuten voor het einde naar de kant te halen. Virgil van Dijk maakte de negentig minuten wel vol.

De twee Nederlanders zullen een paar uur na het laatste fluitsignaal op Anfield ongetwijfeld gaan volgen wat er in het Etihad Stadium gebeurt. Daar treft Manchester City om 17.30 uur Manchester United. Bij een zege of gelijkspel nemen The Citizens de koppositie weer over van Liverpool. Concurrent Chelsea kan Liverpool al eerder onttronen als het zo in eigen huis wint van Everton (aftrap 15.15 uur).