Liverpool heeft Manchester City nieuwe hoop gegeven. De koploper van de Premier League slaagde er maandagavond niet in om te winnen bij West Ham United en heeft nu nog maar drie punten meer dan zijn belangrijkste achtervolger. City kan woensdag de koppositie overnemen.

West Ham United
1 - 1
Liverpool
Liverpool

Het gaat niet goed met Liverpool in 2019. Het kalenderjaar begon met een nederlaag bij Manchester City, waarna The Reds in het toernooi om de FA Cup werden uitgeschakeld door Wolverhampton Wanderers. Hierna volgden moeizame zeges op Brighton & Hove Albion (0-1) en Crystal Palace (4-3) en afgelopen woensdag werden er punten verspeeld tegen Leicester City (1-1). Wat vooral opvalt is dat Liverpool defensief opeens ontzettend kwetsbaar is.

Maandagavond was dat tegen West Ham niet anders. De thuisploeg begon fel en kreeg in het eerste kwartier grote kansen via Javier Hernández (twee) en Aaron Cresswell. Liverpool, met Virgil van Dijk in de basis maar zonder de aan zijn knie geblesseerde Georginio Wijnaldum, kreeg zijn eerste kans pas in de twintigste minuut. Het schot van Roberto Firmino was te slap en kon simpel gepakt worden door Lukasz Fabianski.

Niet lang hierna kwam Liverpool dankzij een arbitrale dwaling op voorsprong. James Milner stond duidelijk buitenspel toen hij de bal kreeg van Adam Lallana, maar vreemd genoeg bleef de vlag omlaag. Milner bediende Sadio Mané en hij maakte uit de draai zijn elfde competitiegoal van dit seizoen. De voorsprong van Liverpool bleef niet lang staan. Michail Antonio ontsnapte bij een ingestudeerde vrije trap aan de aandacht van Naby Keïta en liet doelman Alisson Becker kansloos.

West Ham was in de eerste helft de bovenliggende partij en had vijf minuten voor rust op voorsprong moeten komen, toen Declan Rice bij een vrije trap helemaal vrijgelaten werd en alle ruimte had om te koppen. De jonge verdediger kreeg de bal echter niet tussen de palen en liet Liverpool ontsnappen. In de tweede helft probeerden de bezoekers de druk wat op te voeren. Mohamed Salah kreeg in het eerste kwartier twee goede schietkansen, maar had het vizier niet op scherp staan.

Net als in de eerste helft gaf Liverpool ook na rust kansen weg. Hernández kreeg de bal niet onder controle bij een snelle tegenstoot en Mark Noble verprutste een enorme kans door de bal niet goed te raken. Liverpool-coach Jürgen Klopp bracht met Xherdan Shaqiri en Divock Origi twee frisse aanvallers het veld in en bewees daarmee in het laatste kwartier voor de winst te willen gaan. In de allerlaatste seconde kreeg Origi dé kans om Liverpool alsnog aan deze zege te helpen. De Belg stond buitenspel, maar de vlag bleef omlaag. Origi slaagde er echter niet in om Fabianski te kloppen en dus dropen Van Dijk en co teleurgesteld af.

Liverpool had woensdag de kans om City op een achterstand van zeven punten te zetten, maar heeft na het tweede gelijkspel op rij nu nog maar drie punten meer dan de regerend landskampioen. City kan woensdag in punten naast Liverpool komen als het weet te winnen van Everton. Liverpool speelt zaterdag pas weer: AFC Bournemouth komt dan op bezoek op Anfield.