Liverpool vermaakt zich uitstekend in thuisduel met falende Fer

Liverpool verloor in 1986 voor het laatst een thuiswedstrijd op Boxing Day en Swansea City heeft dinsdag geen verandering kunnen brengen aan die statistiek. De hekkensluiter van de Premier League maakte geen moment kans op een bevredigend resultaat op Anfield en droop met een 5-0 nederlaag af.

Vooral in de tweede helft vermaakte Liverpool zich wel tegen het teleurstellende Swansea. Ook in de eerste helft waren The Reds al sterker en Philippe Coutinho opende na zes minuten op schitterende wijze de score. Roberto Firmino veroverde de bal, Mohamed Salah speelde Coutinho aan en de technicus schoot de bal van buiten het vijandelijke strafschopgebied geweldig in de bovenhoek.

Liverpool, met Georginio Wijnaldum in de basis, beleefde dus een goede start en ging in een rustig tempo op zoek naar een tweede treffer. Daar kwamen in de eerste helft ook wel wat mogelijkheden voor, maar de enige écht grote kans op de 2-0 viel pas kort voor rust, toen Roberto Firmino de marge had moeten verdubbelen. De aanvaller schoot van dichtbij echter naast.

Swansea voetbalde in de eerste helft wel aardig mee, maar kreeg slechts een mogelijkheid om te scoren, en het schot van Oliver McBurnie werd geblokt door Ragnar Klavan. Simon Mignolet hoefde dus niet in te grijpen en de Liverpool-keeper zag zijn ploeg zes minuten in de tweede helft uitlopen naar 2-0. Coutinho bediende met een indraaiende vrije trap Firmino, die met een volley van dichtbij nu wel scoorde.

Interim-trainer én speler Leon Britton van Swansea City. Hij liet zichzelf vandaag niet invallen.

De overwinning van Liverpool kwam hierna nooit meer in gevaar. Leroy Fer (de enige Nederlander in dienst van Swansea die in actie kwam op Anfield) kreeg nog wel een aardige mogelijkheid op de aansluitingstreffer, maar de volley van de middenvelder ging vrij ver naast het doel van Mignolet. Niet lang daarna ramde Trent Alexander-Arnold de 3-0 binnen en werd een fout van Fer genadeloos afgestraft voor de 4-0. Fer verspeelde de bal aan Salah en die bediende doelpuntenmaker Firmino.

De wedstrijd was ruim twintig minuten voor tijd al beslist en Jürgen Klopp besloot daarom om Firmino (twee goals) en Salah (twee assists) naar de kant te halen, ten faveure van Adam Lallana en Dominic Solanke. Met het verse duo binnen de lijnen viel acht minuten voor tijd het slotakkoord: Alex Oxlade-Chamberlain schoot met buitenkant voet de 5-0 binnen. Liverpool is door deze ruime overwinning de meest scorende ploeg van de Premier League na koploper Manchester City (46 goals, tegenover 60 goals van Man City).

Op de ranglijst vinden we Liverpool terug op de vierde plaats, met vier punten minder dan nummer drie Chelsea en een punt meer dan nummer vijf Tottenham Hotspur. Zaterdag speelt de ploeg van Klopp opnieuw een thuiswedstrijd; dan komt nummer acht van de ranglijst Leicester City op bezoek. Hekkensluiter Swansea (twee punten minder dan nummer negentien West Bromwich Albion) gaat zaterdag naar nummer tien Watford.