Leon Britton: speler, aanvoerder én manager van Swansea City

Reacties

Swansea City maakt dit seizoen een turbulente, maar ook interessante en aparte periode door in de Premier League. Na het ontslag van manager Paul Clement staat clubicoon én speler Leon Britton tijdelijk aan het roer bij The Swans. Op Boxing Day gaat hij met zijn team op bezoek bij Liverpool (aftrap 18.30 uur).

Leon Britton: speler, aanvoerder én manager van Swansea City

Waarschijnlijk had Britton in de zomer een andere verwachting van het seizoen. De 35-jarige middenvelder begon - net als de voorgaande zes seizoenen - als speler. Een half jaar later is hij interim-manager van de club uit Wales, heeft hij meerdere keren de aanvoerdersband gedragen en werd hij naar voren geschoven als assistent van de inmiddels ontslagen Paul Clement. Federico Fernández nam de band van Britton over.

Hoe kwam het zover? Britton startte het seizoen als aanvoerder in de wedstrijd tegen Southampton (0-0), raakte geblesseerd aan zijn rug, speelde anderhalve maand later weer drie duels en belandde vervolgens op de bank. Als assistent-manager. Britton verving Claude Makélélé, die eindverantwoordelijk werd bij het Belgische Eupen. 'Hij is de perfecte persoon voor deze functie', zei Clement toentertijd. Ruim een maand later zat Clement zonder baan en nam Britton het tijdelijk over.

Leon Britton als assistent van Swansea-manager Paul Clement.
Leon Britton als assistent van Swansea-manager Paul Clement.

Britton, afgezien van een uitstapje naar Sheffield Wednesday al sinds 2002 onder contract bij Swansea, helpt de club weer uit de brand. Het scheelt dat Swansea genoeg materiaalmannen heeft, anders zou hij ook die functie op zich nemen. 'Ik ben gevraagd om de club te helpen en dat zal ik altijd doen', verklaarde Britton. 'Maar ik ben niet van plan om deze baan nu al voor vast te nemen.'

Swansea leek bij het debuut als manager van Britton afgelopen zaterdag tegen Crystal Palace weer de boot in te gaan, maar Jordan Ayew redde in de slotfase een punt voor The Swans. Geen slecht debuut voor de middenvelder, die zichzelf in principe had kunnen laten invallen. Zoals Ryan Giggs deed als speler/manager van Manchester United in 2014. Britton blijft ingetogen, doet 'gewoon' wat hij moet doen en wordt weer assistent als de nieuwe manager zich aandient.

Die zoektocht duurt langer dan verwacht, waardoor Britton ook dinsdag op Boxing Day op de bank zit op Anfield als Swansea het opneemt tegen Liverpool. 'Tegen Palace probeerden we al alles te geven voor Leon, dat is het minste wat we kunnen doen voor iemand die alles geeft voor de club', blikte verdediger Àngel Rangel vooruit op de clubsite. 'We gaan voor hem vechten. We hadden tegen Palace al kunnen winnen, maar we toonden wel karakter door terug te komen. Voor de komende wedstrijden hebben we veel meer vertrouwen.'

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.