Liverpool heeft grootste Europese goudmijn, Mbappé meest waardevolle speler

Reacties

Met een totale waarde van liefst 1,4 miljard euro heeft Liverpool de meest waardevolle selectie van alle clubs uit de vijf grote Europese competities (Engeland, Duitsland, Spanje, Italië en Frankrijk). The Reds blijven daarmee Manchester City ternauwernood voor.

Liverpool heeft grootste Europese goudmijn, Mbappé meest waardevolle speler
© Pro Shots

Het onderzoek naar alle transferwaardes van teams uit de grootste vijf Europese competities werd gedaan door CIES Football Observatory. Het researchbureau kwam tot de conclusie dat Liverpool en Manchester City de nummers één en twee vormen en dat er met nog drie Engelse ploegen liefst vijf club uit Engeland in de top tien staan. Chelsea en Manchester United staan respectievelijk vijfde en zes met waardes van 1,008 en 1,007 miljard euro. Tottenham Hotspur is de vijfde club in de top tien met een waarde van 787 miljoen euro. Goed voor een negende plek.

De top tien wordt aangevuld door vijf niet-Engelse clubs: Barcelona (derde met een waarde van 1,17 miljard euro), Real Madrid (vierde met een waarde van 1,1 miljard euro) en Atlético Madrid (achtste met een waarde van 836 miljoen euro) zijn de drie Spaanse clubs. De top tien wordt compleet gemaakt door Paris Saint-Germain (zevende met een waarde van 979 miljoen euro) en Juventus (tiende met een waarde van 783 miljoen euro).

In de top tien is er dus geen enkele club uit Duitsland te vinden. En ook verrassend: niet Bayern München maar Borussia Dortmund heeft de selectie met de hoogste transferwaarde. Borussia Dortmund staat op plek twaalf (756 miljoen euro), Bayern München op plek dertien (716 miljoen euro) en RB Leipzig staat veertiende met een waarde van 626 miljoen euro. De laagste transferwaarde van alle clubs komt ook uit Duitsland: SC Paderborn met een transferwaarde van 37 miljoen euro.

Het CIES bepaalt de transferwaardes onder meer op basis van leeftijd, prestaties en economische waarde van de club. Daarmee werd bijvoorbeeld ook bepaald dat Kylian Mbappé, de 21-jarige sterspeler van Paris Saint-Germain, de speler is met de hoogste transferwaarde: 251 miljoen euro. Ter vergelijking: Virgil van Dijk is volgens het model van CIES tussen de 90 en 120 miljoen waard en datzelfde geldt voor Frenkie de Jong en Matthijs de Ligt.

Club: Land: Waarde (in miljoenen euro's)
1. Liverpool Engeland 1.405
2. Manchester City Engeland 1.361
3. Barcelona Spanje 1.17
4. Real Madrid Spanje 1.1
5. Chelsea Engeland 1.008
6. Manchester United Engeland 1.007
7. Paris St-Germain Frankrijk 979
8. Atletico Madrid Spanje 836
9. Tottenham Engeland 787
10. Juventus Italië 783
Bekijk hier al onze video's
Meer Liverpool
Meer over Liverpool
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.