Gehaaide Luuk de Jong opnieuw de grote plaaggeest van Real Betis

Sevilla heeft donderdagavond bij de hervatting van La Liga vrij eenvoudig gewonnen van stadgenoot Real Betis. Met dank aan Luuk de Jong werd de ban gebroken in de derby van Sevilla, waarmee de thuisploeg een plek in de topdrie verder verstevigde.

Sevilla
Sevilla
2 - 0
Real Betis Sevilla

Na 93 dagen zonder voetbal in La Liga werd de competitie vrijdag hervat met niet de minste wedstrijd. Normaal gesproken vindt de derby van Sevilla plaats in een kolkend stadion, maar daar was donderdag geen sprake van. In een leeg Estadio Ramón Sánchez Pizjuán namen de stadgenoten het tegen elkaar op, met De Jong in de basis bij de thuisploeg. De spits zag ploeggenoot Lucas Ocampos al na elf minuten de bal tegen de kruising vuren.

Sevilla was de bovenliggende partij in eigen huis, terwijl het gevaar aan de andere kant vooral van sterspeler Nabil Fekir moest komen. De thuisploeg kreeg kansen via onder anderen Jules Koundé en De Jong. Koundé kopte naast uit een hoekschop en De Jong deed hetzelfde op aangeven van Munir El Haddadi. De beloning bleef nog uit, maar volgde na de rust alsnog.

Het was De Jong die een kleine tien minuten in de tweede helft een strafschop versierde. De spits werd in zijn nek geduwd door verdediger Marc Bartra, die de bal weg kopte. De Jong ging als een stervende zwaan naar de grond en scheidsrechter Antonio Mateu Lahoz wees naar de stip. De video-arbiter stak er geen stokje voor en dus legde Ocampos aan vanaf elf meter. Hij maakte geen fout: 1-0. Ocampos werd daarmee de eerste Sevilla-speler sinds Álvaro Negredo die in vijf La Liga-duels op rij scoorde. Negredo deed dat in 2011 zes keer op rij.

Sevilla werd daarna sterker en gaf Betis nauwelijks een kans. Trainer Rubi van de bezoekers hoopte met het inbrengen van voormalig Ajax-target Diego Lainez voor Cristian Tello op nieuwe impulsen voorin, maar kreeg al snel het deksel op de neus. Na een kort genomen hoekschop gaf Ocampos de bal met een knappe hakbal achter zijn standbeen langs mee aan Fernando, die vrij stond en met het hoofd voor 2-0 zorgde. Ocampos en De Jong werden daarna naar de kant gehaald door trainer Julen Lopetegui.

Zonder het tweetal op het veld gebeurde er weinig meer in Sevilla. De thuisploeg pakte zo drie punten en nestelde zich steviger op de derde plek. De voorsprong op Real Sociedad, dat zondag pas speelt tegen Osasuna, bedraagt nu vier punten. Real Madrid, de nummer twee, heeft zes punten meer dan Sevilla en komt zondag thuis in actie tegen Eibar.