Laporta hakt in op Bartomeu: 'Spelers wilden niet eens meer met hem praten'

Reacties

Joan Laporta heeft in een speciale persconferentie maandag hard uitgehaald naar zijn voorganger Josep María Bartomeu. De Barcelona-president bood een inkijkje in de financiële crisis van de Spaanse topclub.

Laporta hakt in op Bartomeu: 'Spelers wilden niet eens meer met hem praten'
© Pro Shots

Laporta begon de persconferentie met nog eens uit te leggen waarom hij de pers bijeen had geroepen. Het doel was context bieden bij de recente gebeurtenissen in Camp Nou en een beeld schetsen van hoe groot de crisis was toen hij als preses aan de slag ging in maart. Het leverde een onthutsend beeld op van de gang van zaken bij Barça.

'Het eerste dat we deden toen we aan de slag gingen, was een lening van tachtig miljoen euro afsluiten. Anders konden we de salarissen niet eens meer betalen. En op dat moment had de club vijftig procent van de inkomsten uit tv-rechten in voren uitbetaald gekregen', vertelde Laporta, die vervolgens inhakte op het sportieve beleid dat onder Bartomeu gevoerd was.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

'De salarishuishouding die we aantroffen was fout, het is wat experts een omgekeerde pyramide noemen. Routiniers hadden langlopende contracten en de contracten van jongere spelers liepen snel af. Dat maakte het erg lastig om opnieuw te onderhandelen over contracten en nieuwe contracten af te sluiten. De kosten in de sportbegroting bedroegen 617 miljoen euro, dat is 25 tot 30 procent meer dan de kosten die onze concurrenten maken. De salariskosten vormden in totaal 103 procent van het totale inkomen van de club.'

Laporta gaf een tot de verbeelding sprekend voorbeeld van het financiële wanbeleid: 'Het vorige bestuur had iemand ingehuurd om talenten te ontdekken in Zuid-Amerika. Hij rekende voor die klus acht miljoen euro, een buitenproportioneel hoog bedrag.'

De grootste sneer aan Bartomeu deelde Laporta uit toen hij het had over de open brief die zijn voorganger vorige week liet publiceren, waarin hij stelde dat onder hem al afspraken waren gemaakt over een volgende reeks salarisverlagingen ter waarde van negentig miljoen euro. 'Die brief staat vol leugens. Het was een poging om onverklaarbaar beleid goed te praten. Hij had het over een bezuiniging van negentig miljoen euro op de salarissen waarover een akkoord had bereikt met de spelers. De waarheid is dat de spelers niet eens meer met hem wilden praten.'

Laporta ging nog verder in zijn beschuldigingen aan het adres van Bartomeu. Volgens hem bracht de vorige clubleiding zelfs de supporters in het gevaar. Lees hier meer over de spraakmakende persconferentie.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.