Oorlog tussen Barça-bobo's: Bartomeu slaat keihard terug naar Laporta

Reacties

Josep María Bartomeu heeft zich in een open brief verdedigd tegen de aantijgingen van zittend Barcelona-voorzitter Joan Laporta. Die sprak de voorbije dagen herhaaldelijk van een rampzalige erfenis van het vorige bestuur, dat met het wanbeleid van de laatste jaren een vertrek van Lionel Messi al onontkoombaar had gemaakt.

Oorlog tussen Barça-bobo's: Bartomeu slaat keihard terug naar Laporta
© Pro Shots

Laporta wees in de voorbije week bij de persconferentie waarin hij uitleg gaf over het gedwongen vertrek van de geliefde Messi nadrukkelijk naar zijn voorganger. De in oktober 2020 opgestapte Bartomeu heeft nu in een open brief, die is gepubliceerd door de grootste Catalaanse kranten, teruggeslagen. In een lang relaas maakt hij het verhaal van Laporta met de grond gelijk. Bartomeu haalt tien punten aan ter verdediging en spreekt van 'een misleidend en manipulatief verhaal' van zijn opvolger.

Bartomeu vertrok in oktober 2020 uit eigen beweging als voorzitter. Veel socio's, leden van Barcelona, waren klaar met de optredens van Bartomeu en begonnen een petitie om het bestuur van Barça inclusief de president af te laten treden. Er werden voldoende handtekeningen verzameld om een referendum af te laten kondigen, waarin een motie van wantrouwen kon worden uitgesproken. Uiteindelijk hield Bartomeu de eer aan zichzelf en trad het bestuur af. Anders zouden pas in maart 2021 nieuwe verkiezingen hebben plaatsgevonden.

Maatregelen
En dat laatste is een belangrijk deel in het verhaal van Bartomeu. Hij stelt immers dat het bestuur al ver voor die beoogde verkiezingen een breed pakket aan maatregelen had gevonden om de coronacrisis te overleven, maar dat de 'passieve' leiding na hem daar nooit op doorgepakt heeft.

Zo zette het nieuwe bestuur een streep door het zogeheten Barca Corporate Project, dat met het aantreden van vier strategische partners volgens Bartomeu liefst 220 miljoen euro in het laatje gebracht zou hebben. Bovendien stelt de bekritiseerde preses dat hij daar een verdere loonsverlaging ter waarde van negentig miljoen bij op had kunnen tellen.

Daar blijft het niet bij. Bartomeu hekelt tevens het betalen van Neymar om tal van geschillen op te lossen. De Braziliaanse superster eiste na zijn vertrek naar PSG in 2017 nog tientallen miljoenen van de club als achterstallige betalingen, waarop de club weer een zaak tegen hem aanspande vanwege contractbreuk. Voor de rechter haalde Barcelona zijn gelijk, maar de strijdbijl met de collega van de nieuwbakken PSG-aanwinst Messi werd begraven. Een 'verrassende' wending volgens Bartomeu. 'Waarom heb je hier tegen de belangen van de club in gehandeld?'

Uiteindelijk stelt Bartomeu dat met al die verdere maatregelen het door de coronapandemie veroorzaakte omzetverlies van 375 miljoen euro op te vangen was geweest. 'Dan had het vertrek van Lionel Messi voorkomen kunnen worden en hadden de aanwinsten gewoon ingeschreven kunnen worden.'

Bartomeu wijst tevens op een herhaling van zetten. In 2010, toen hij vicevoorzitter werd, zou Laporta de club ook met een schuld overgedragen hebben na zijn eerste ambtstermijn (2003-2010). De Spaanse ondernemer benadrukte bovendien dat Laporta de verliescijfers over het afgelopen seizoen zelf erkend heeft.

Barça-gate
Bartomeu werd in 2014 uiteindelijk voorzitter. Bij de aanhang van Barcelona staat hij er slecht op. Hij wordt gezien als spil in de huidige megacrisis. Hij raakte bovendien gebrouilleerd met clubiconen als Pep Guardiola, Messi en Gérard Pique. Bartomeu werd er in Barça-gate van beschuldigd een pr-bureau ingeschakeld te hebben om zijn eigen naam te zuiveren en de genoemde boegbeelden juist zwart te maken. Bovendien zou er gesjoemeld zijn met betalingen. Messi gaf de voorbije week herhaaldelijk toe dat hij daarom vorig seizoen, in tegenstelling tot deze zomer, wel wilde vertrekken.

Duidelijk is dus dat Laporta en Bartomeu elkaar de zwarte piet toespelen. Bovendien is het wapengekletter nog niet voorbij. Catalaanse media kondigen al aan dat Laporta via de clubkanalen in de komende dagen met een reactie zal komen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.