Kweekvijver Atalanta stoomt op dankzij de nieuwe Touré

Reacties

VI-redacteur Reon Boeringa blikt vooruit op de elfde speelronde van de Serie A. Aandacht voor de spectaculaire opmars van talentenclub Atalanta Bergamo, dat inmiddels zesde staat.

Kweekvijver Atalanta stoomt op dankzij de nieuwe Touré

De culturele, geografische en politieke verschillen tussen de diverse Serie A-clubs zijn groot, maar één ding hebben veel verenigingen gemeen: een weerzin tegen het opstellen van talent. De ene club parkeert zijn beloften keer op keer in de Serie B, de ander laat jongelingen tot in den treure op de bank verpieteren. Uit economische noodzaak is er bij clubs als AC Milan en Palermo een kentering zichtbaar, maar over het algemeen worden spelers jonger dan 21 in de Serie A vakkundig genegeerd.

Eén club vormt al decennia een uitzondering op dat conservatieve gebruik: Atalanta Bergamo. Aan de voet van de Alpen ligt vruchtbare voetbalgrond. Of misschien beter gezegd: hier is men niet alleen heel goed in het opleiden van talent, maar ook in het vervolgens tot volle wasdom laten komen van deze beloften.

De voorbije seizoenen werden in Bergamo tal van spelers gelanceerd die uiteindelijk zouden uitgroeien tot Italiaans international. Giacomo Bonaventura, Simone Zaza, Manolo Gabbiadini, Riccardo Montolivo en Giampaolo Pazzini hebben hun roots allemaal liggen in Stadio Atleti Azzuri d'Italia. Zij werden voorgegaan door spelers als Alessio Tacchinardi, Cristian en Damiano Zenoni en Luciano Zauri. Zij traden weer in de voetsporen van Roberto Donadoni, Gaetano Scirea en Angelo Domenghini.

Het maakt Atalanta tot een van de best geleide clubs van Italië. Qua bevolkingsaantal is Bergamo de 36ste stad van Italië, maar slechts negen clubs speelden meer seizoenen in de Serie A dan Atalanta. Niet voor niets staan de noorderlingen bekend onder hun bijnaam Regina delle Provinciali, oftewel koningin van de provincieclubs.

Ook dit seizoen barst Atalanta weer van het talent. Jonge eerste-elftalspelers Mattia Caldara, Alberto Grassi, Andrea Conti en Roberto Gagliardini komen allemaal uit Bergamo of de directe omgeving. Dan is er ook nog de bij AC Milan weggeplukte spits Alessandro Petagna, maar het grootste Bergamo-belofte van dit moment is met grote afstand Franck Kessie (foto).

Alleskunner
Kessie is nog geen twintig, maar heeft nu al het lichaam van Yaya Touré in zijn beste dagen. Ook de speelstijl en dynamiek van Kessie doen aan zijn veertien jaar oudere landgenoot denken. Kessie, die al op zijn zeventiende voor Ivoorkust debuteerde, is een onvermoeibare alleskunner op het middenveld. Aan het begin van dit seizoen stond hij zelfs even bovenin het topscorersklassement van de Serie A. Inmiddels heeft hij negen duels en vier doelpunten achter zijn naam.

Italiaanse en buitenlandse topclubs zitten wekelijks voor Kessie op de tribune. Fans van Atalanta weten daardoor dat zij niet heel lang van hun Afrikaanse briljant zullen genieten, maar vinden geruststelling in de wetenschap dat er in Bergamo keer op keer nieuw talent opstaat.

De ultieme Italië Special

De Italië Special verschijnt woensdag 1 november.
Bestel nu alvast in de VI Webshop.
Bestel de Italië Special

Programma
Bologna 29-10
18:00
Fiorentina
Juventus 29-10
20:45
Napoli
Atalanta Bergamo 30-10
12:30
Genoa
Crotone 30-10
15:00
Chievo
Empoli 30-10
15:00
AS Roma
Lazio 30-10
15:00
Sassuolo
AC Milan 30-10
15:00
Pescara
Sampdoria 30-10
20:45
Internazionale
Udinese 31-10
19:00
Torino
Cagliari 31-10
21:00
Palermo
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.