Kuipers laat Nederland woordje meespreken op EK

Reacties

Chris Tempelman en Harry Hamer volgen tijdens het EK het scheidsrechterskorps op de voet. In de rubriek De Kuipers Index worden alle concurrenten van Björn Kuipers beoordeeld.

Kuipers laat Nederland woordje meespreken op EK

Björn Kuipers, de laatste scheidsrechter die voor het eerst in actie kwam, kende een prima start. Hij bevestigde zijn finalekandidatuur bij Duitsland-Polen. De Duitser Felix Brych bevestigde zijn status als topper bij Engeland-Wales.

Nu alle arbiters hun eerste duel er op hebben zitten, wachten ze hoogstwaarschijnlijk nog een duel in de groepsfase. De algemene indruk van de scheidsrechters is zeer positief. Er zijn meer keepersfouten te zien geweest dan arbitrale dwalingen. Nu de belangen toe gaan nemen, zullen ook de fluitisten meer getest gaan worden. Rizzoli, Kuipers en Clattenburg lijken de topdrie te vormen, maar één foutje kan beslissend zijn en bovendien loert de concurrentie op misstappen.

Felix Brych (Engeland - Wales) 8,0

Je zult een internationaal toparbiter zijn en een Duits paspoort hebben. Dan kun je dus nog zo goed je best doen, maar als de echte absolute topwedstrijden van het toernooi beginnen, kun je op vakantie. De Duitse nationale ploeg is zo goed dat het voor de Duitse scheidsrechter Felix Brych haast onmogelijk wordt om ver op een EK of WK te geraken. Het is het lot van Brych. Hij behoort zeker tot de top van Europa en liet dat ook tijdens Engeland-Wales zien. Een Duitse fluitist die zich perfect aanpaste door op z'n Brits de wedstrijd te leiden. Lekker laten spelen, spelers het randje op laten zoeken en op ieder moment rust uitstralen.

Hoogtepunt voor Brych was de Engelse gelijkmaker. De bal die Jamie Vardy voor zijn voeten kreeg kwam van de verdediger van Wales Ashley Williams, waardoor de buitenspelpositie van de aanvaller werd opgeheven. Puike pot van Brych die het intense duel makkelijk bijhield. Maar om hem nu een concurrent van Kuipers te noemen … Die Mannschaft maakt dat onmogelijk.

Pavel Kralovec (Oekraïne - Noord-Ierland) 5,5

Echt grote topinterlands heeft Pavel Kralovec nog niet gefloten en dat lijkt op korte termijn ook niet te gebeuren. De Tsjech is een degelijke scheidsrechter, weinig hoge toppen maar ook geen diepe dalen. Toch mist Kralovec wat, namelijk een goed ingespeeld team. Er wordt in Nederland wel eens wat lacherig gedaan over Team Kuipers als begrip, maar Team Kralovec is nog zeker geen geheel. De assistenten op de achterlijn nemen geen beslissingen, zij wachten net zo lang tot hun baas een besluit neemt en de assistenten aan de zijlijn waren niet overtuigend bij buitenspelsituaties. De onderlinge afstemming moet beter.

Kralovec zelf mag wat daadkrachtiger optreden. Af en toe lijkt hij te twijfelen en als spelers dat herkennen ligt misbruik op de loer. Dat hij tot drie keer toe in de weg stond op de grens van het strafschopgebied maakte hem niet populair bij de Oekraïners. In het laatste kwartier had Kralovec het tijdrekken van de Noord-Ieren eerder moeten bestraffen. Hij liet wel zes minuten extra tijd spelen, maar uiteindelijk toonde hij in minuut 95 een gele kaart voor het wegtrappen van een bal terwijl dat al zeker drie keer was gebeurd.

Björn Kuipers (Duitsland - Polen) 8,5

Tijdens zijn eerste optreden op dit EK kon Björn Kuipers meteen vol aan de bak. De altijd beladen burenruzie Duitsland-Polen gold op voorhand als een van krakers in de groepsfase en zo'n wedstrijd krijg je als scheidsrechter niet zomaar. Kuipers begon zijn toernooi op de plaats waar het volgende maand ook voor hem en zijn team zou moeten eindigen: in het Stade de France.

Mesut Özil baalt van zijn gele kaart.
Mesut Özil baalt van zijn gele kaart.

Bij de start maakte hij zijn positie van kanshebber op de finale in elk geval meer dan waar. De supermarkteigenaar uit Oldenzaal liet al snel blijken dat met hem niet te spotten valt. In tegenstelling tot veel van zijn collega's, die lang de kaarten op zak konden of wilden houden, schroomde Kuipers niet al in de derde minuut de toon te zetten met een – volkomen terechte – gele kaart voor Sami Khedira. Ook op de overige vijf bekeuringen die hij uitschreef was weinig of niets af te dingen, alleen die voor Mesut Özil was wat zwaar gestraft.

In de tweede helft spaarde Kuipers Thomas Müller. Niemand die er verder over zeurde, zó veel respect heeft Kuipers inmiddels afdwongen in de internationale voetbalwereld. Een extra pluim verdienden zijn vlaggende assistenten Erwin Zeinstra en Sander van Roekel, die op niet één fout te betrappen waren. Het kan dan ook niet anders of de volgende klus voor Team Kuipers wordt wederom een topduel. Nederland spreekt toch nog een woordje mee op dit EK.

KLASSEMENT
Scheidsrechter Beoordeling
1. Nicola Rizzoli (Ita) 9,0
2. Björn Kuipers 8,5
3. Mark Clattenburg (Eng) 8,0
  Sergey Karasev (Rus) 8,0
  Felix Brych (Dui) 8,0
6. Martin Atkinson (Eng) 7,5
Svein Oddvar Moen (Noo) 7,5
  William Collum (Sch) 7,5
9. Damir Skomina (Slv) 7,0
  Viktor Kassai (Hon) 7,0
  Szymon Marciniak (Pol) 7,0
  Clément Turpin (Fra) 7,0
13. Jonas Eriksson (Zwe) 6,5
  Milorad Mazic (Ser) 6,5
  Cüneyt Çakir (Tur) 6,5
16. Ovidiu Hategan (Roe) 6,0
17. Pavel Kralovec (Tsj) 6,6
18. Carlos Velasco Carballo (Spa) 4,5
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.