Kuijt en Van der Vaart uitgezwaaid als Oranje-international

Reacties

De KNVB en het Oranje-publiek hebben zaterdagavond afscheid genomen van Dirk Kuijt en Rafael van der Vaart. Dat gebeurde na afloop van het gewonnen Nations League-duel met Duitsland (3-0). Het tweetal werd benoemd tot bondsridder van de KNVB en kreeg een ereronde in de Johan Cruijff Arena.

Kuijt en Van der Vaart uitgezwaaid als Oranje-international

Kuijt speelde ruim vier jaar geleden, op 4 september 2014, zijn laatste wedstrijd voor Oranje. Het Nederlands elftal verloor toen met 2-0 van Italië nadat het in de zomer derde werd op het WK. Op dat toernooi werd Kuijt bekend als manusje-van-alles. Bondscoach Louis van Gaal stelde hem op als links- en rechtsback, rechtshalf en linksbuiten.

In tien jaar speelde Kuijt 104 interlands waarin hij 24 doelpunten maakte. In de zomer van 2017 zette Kuijt een punt achter zijn loopbaan. De aanvaller nam afscheid in stijl, want hij maakte Feyenoord kampioen door in de laatste wedstrijd van het seizoen drie keer te scoren tegen Heracles Almelo.

Van der Vaart kwam tussen 2001 en 2013 tot vijf interlands meer dan Kuijt. De middenvelder scoorde 25 keer. Onder Van Gaal debuteerde Van der Vaart op 6 oktober 2001 als invaller tegen Andorra (4-0 winst). Hij stond te boek als uitzonderlijk groot talent en kwam via Hamburger SV bij Real Madrid terecht.

Bij Oranje vormde Van der Vaart met Arjen Robben, Wesley Sneijder en Robin van Persie de 'Grote Vier'. De huidige speler van het Deense Esbjerg maakte de EK's van 2004, 2008 en 2012 mee en speelde hij op het WK van 2006 en 2010. Op zijn laatste WK werd Van der Vaart tweede met Oranje na de verloren finale tegen Spanje. Door blessures viel de middenvelder uiteindelijk af voor de WK-selectie van 2014 van Van Gaal. De vriendschappelijke wedstrijd tegen Colombia (0-0) van 19 november 2013 was uiteindelijk de laatste interland die Van der Vaart speelde.

De voetbalbond wil er een gewoonte van maken om ieder jaar gestopte internationals in het zonnetje te zetten. Eerder dit jaar kreeg Wesley Sneijder een groots afscheid toen hij voor het laatst meedeed tegen Peru, maar ook andere voormalig Oranje-spelers kunnen nu worden uitgezwaaid.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.