Oranje boekt historische zege op Duitsland

Reacties

Het Nederlands elftal heeft zaterdag Duitsland verslagen in de Nations League. De bezoekers waren in grote fases van de wedstrijd sterker, maar in de slotfase liep Oranje uit naar een recordzege.

Oranje boekt historische zege op Duitsland
Nederland
Nederland
3 - 0
Duitsland
Duitsland

Bij Duitsland debuteerde centrumspits Mark Uth (voorheen SC Heerenveen en Heracles Almelo), terwijl ook Denzel Dumfries en Steven Bergwijn als debutanten aan de aftrap stonden in de Johan Cruijff Arena. De PSV'ers vormden samen met Marten de Roon de rechterkant van Oranje. Arnaut Danjuma Groeneveld begon op de bank en Pablo Rosario was niet speelgerechtigd wegens een schorsing. Verder hield bondscoach Ronald Koeman vast aan de namen die ook aan de laatste interland tegen Frankrijk begonnen.

Het basiselftal van Oranje tegen Duitsland.
Het basiselftal van Oranje tegen Duitsland.

Bergwijn liet zich onmiddellijk zien in de evenwichtige openingsfase, waarin het Nederlands elftal naar de wens van Koeman met momenten gegroepeerd druk zette. Na drie minuten gaf Bergwijn een steekpass richting Memphis Depay, maar doelman Manuel Neuer was iets eerder bij de bal dan de spits van Oranje.

Na een kwartier nam Duitsland het heft in handen en was er een fase van tien minuten waarin de achterhoede van Oranje - met name Matthijs de Ligt - niet scherp was. Zo ging Timo Werner na een combinatie met Thomas Müller onbedreigd op doelman Jasper Cillessen af, waarna de aanvaller de bal naast schoof, en twee minuten later moest Dumfries ingrijpen toen Werner opnieuw ontsnapte. Uit de daaropvolgende corner kreeg Müller een vrije schietkans, waarbij Cillessen uitstekend optrad.

Oranje overleefde die fase en kwam na een half uur zelfs op voorsprong. Ryan Babel kopte uit een hoekschop van Memphis via Jonas Hector op de lat, waarna de rebound een prooi was voor aanvoerder Virgil van Dijk: 1-0. Dat gaf de thuisploeg het nodige vertrouwen; vier minuten na de goal was Nederland zeer dicht bij een tweede treffer. Na een vernuftige steekbal van Memphis gaf Dumfries een lage voorzet en voorkwam Matthias Ginter met een uitstekende tackle dat Babel de bal kon binnentikken.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Beide ploegen bleven dreigend in het laatste deel van de tweede helft. Georginio Wijnaldum en Memphis probeerden het van afstand, terwijl Müller een levensgrote kans kreeg na een uitbraak maar de bal in het zijnet schoot. Bovendien kopte Memphis op slag van rust net voorlangs uit een voorzet van Dumfries, die een sterke eerste helft speelde.

Na rust maakte Oranje een povere indruk. Dat resulteerde al snel in een grote kans voor Duitsland, waarbij Daley Blind met een uitstekende ingreep de lage voorzet richting Müller onderbrak. Duitsland bleef gevaarlijk voor het doel van Cillessen en Oranje loerde op de counter.

In de 57ste minuut greep Joachim Löw al in. De Duitse bondscoach haalde Müller en Can naar de kant, Leroy Sané en Julian Draxler betraden het veld. Na de komst van het duo bleef Duitsland veel sterker en ontsnapte Oranje aan de gelijkmaker. Sané liep weg uit de rug van De Roon, maar verprutste de enorme kans door voorlangs te schieten.

Danjuma, de derde debutant van de avond, in actie.
Danjuma, de derde debutant van de avond, in actie.

Daarna bracht Löw met Julian Brandt al redelijk vroeg zijn laatste wissel. Bij Oranje maakte Bergwijn plaats voor debutant Danjuma, nam Quincy Promes de plek van Babel in en ging Frenkie de Jong naar de kant voor verdediger Nathan Aké.

Er veranderde in de spannende slotfase niet veel aan het spelbeeld. Die Mannschaft zocht naar een opening in de organisatie van Oranje, dat gevaarlijk werd via Memphis en Wijnaldum in de tegenstoot. De ploeg van Löw werd steeds slordiger en bood Nederland vier minuten voor tijd na balverlies van Draxler de kans op de 2-0. Oranje profiteerde dankbaar: Promes bediende Memphis, die via Neuer raak schoot.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

De doelpuntenmaker was in de blessuretijd zelfs nog heel dicht bij een tweede goal, maar het schot van Memphis raakte de lat. Het slotakkoord kwam op naam van Wijnaldum, die na goed druk zetten van Blind binnen schoot en het stadion deed ontploffen.

Daardoor was de grootste zege van Oranje op Duitsland ooit een feit. Door de zege komt Nederland op drie punten in Groep 1 van Divisie A van de Nations League. Frankrijk gaat aan kop met vier punten, terwijl Duitsland blijft steken op een punt. Alle ploegen komen nog twee keer in actie. Daarna mag de groepswinnaar naar de finaleronde en degradeert de hekkensluiter naar Divisie B.

UEFA Nations League

Stand Groep 1 UEFA Nations League 2018/2019

Europa

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Nederland
4
2
1
1
8-4
+4
7
2
Frankrijk
4
2
1
1
4-4
0
7
3
Duitsland
4
0
2
2
3-7
-4
2
* Actueel tot en met 12 feb. 2024
'Zege is ontzettend belangrijk voor het Nederlandse voetbal'
'Dit Oranje heeft potentie, honger en gaat nog veel beter worden'
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.