Koopmeiners treedt op magische avond in voetsporen van Van Basten en Gullit

Reacties

Teun Koopmeiners heeft zondagavond een klein stukje Nederlandse voetbalhistorie geschreven. Mede dankzij een schitterende treffer vanaf 45 meter schaarde de middenvelder van Atalanta Bergamo zich in een select rijtje landgenoten die minstens tien keer scoorden in een Serie A-seizoen.

Koopmeiners treedt op magische avond in voetsporen van Van Basten en Gullit
© Pro Shots
Atalanta Bergamo
Atalanta Bergamo
5 - 2
Monza
Monza

Koopmeiners maakte op de slotdag van de Italiaanse competitie grote indruk door met drie goals en een assist aan de basis te staan van de 5-2 zege op Monza. Atalanta legde daardoor beslag op de vijfde plek en gaat komend seizoen de Europa League in, tot tevredenheid van trainer Gian Piero Gasperini en de fans van de club uit Bergamo.

'Het is een geweldige prestatie dat we Europees voetbal hebben gehaald', zei Gasperini zondagavond na afloop tegen Sky Sport Italia. 'Vorig jaar grepen we er net naast, nu eindigden we als vijfde boven Roma. We hebben dit seizoen altijd op de plekken gestaan die recht geven op Europees voetbal, ik denk dat het een record is voor Atalanta.'

Koopmeiners zorgde ook voor een mijlpaal op wat volgens La Gazzetta dello Sport een 'magische avond' was van de 25-jarige middenvelder. De voormalig AZ'er kreeg van de roze sportkrant een 8,5 voor zijn sublieme optreden tegen Monza. Vooral zijn derde treffer was van grote schoonheid. Van grote afstand legde hij de bal achter keeper Michele Di Gregorio.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Door dat fraaie staaltje precisiewerk maakte Koopmeiners zijn tweede hattrick van het seizoen en werd hij pas de zesde Nederlander in de Serie A-historie met minstens tien goals in een seizoen. Een prestatie die Dennis Bergkamp of middenvelders als Clarence Seedorf of Wesley Sneijder bijvoorbeeld nooit voor elkaar krijgen in hun tijd in Italië.

Het was dan ook al bijna dertig jaar geleden dat een Nederlander de dubbele cijfers haalde. Ruud Gullit scoorde in het seizoen 1994/95 twaalf keer voor Sampdoria en AC Milan, waar hij in zijn gouden jaren overigens nooit verder kwam dan negen goals. Ook Bryan Roy, Marco van Basten, Faas Wilkes en André Roosenburg gingen Koopmeiners voor.

Teun Koopmeiners scoorde begin dit seizoen ook al drie keer in het competitieduel met Torino.
© Pro Shots
Teun Koopmeiners scoorde begin dit seizoen ook al drie keer in het competitieduel met Torino.

Een hattrick van een Nederlander in de Serie A is overigens nog specialer. Dat kregen alleen Wilkes (1x), Van Basten (9x) en Wim Kieft (1x) ooit voor elkaar. Sinds de invoering van het driepuntensysteem in de jaren negentig was er volgens Opta ook maar een middenvelder die twee hattricks maakte in een seizoen: voormalig Atalanta-speler Josip Ilicic.

Nederlanders met minstens 10 goals in een Serie A-seizoen

Seizoen Speler Club Goals
2022/23 Koopmeiners Atalanta 10
1994/95 Gullit Milan/Sampdoria 12
1993/94 Gullit Sampdoria 15
1993/94 Roy Foggia 12
1992/93 Van Basten AC Milan 13
1991/92 Van Basten AC Milan 25
1990/91 Van Basten AC Milan 11
1989/90 Van Basten AC Milan 19
1988/89 Van Basten AC Milan 19
1952/53 Roosenburg Fiorentina 10
1950/51 Wilkes Internazionale 23
1949/50 Wilkes Internazionale 16
Bekijk hier al onze video's
Meer T. Koopmeiners
Meer over T. Koopmeiners
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.