KNVB is duidelijk: Twente-Sparta had stilgelegd moeten worden

Reacties

Joey Kooij had de wedstrijd tussen FC Twente en Sparta Rotterdam zondag moeten stilleggen, nadat er tientallen bekertjes in de richting van Sparta-doelpuntenmaker Shurandy Sambo waren gegooid. Dat heeft een woordvoerder van de KNVB laten weten aan de NOS.

KNVB is duidelijk: Twente-Sparta had stilgelegd moeten worden
© Pro Shots
FC Twente
FC Twente
3 - 3
Sparta Rotterdam
Sparta Rotterdam

De voetbalbond heeft aan het begin van deze maand aangescherpte maatregelen ingevoerd, in een poging ervoor te zorgen dat er voortaan niets meer op het veld wordt gegooid. Een van de nieuwe regels is dat een wedstrijd moet worden stilgelegd als dat toch gebeurt. Zo werd PSV-Ajax zondag even gepauzeerd en werd FC Groningen-NEC zaterdagavond zelfs definitief gestaakt.

De verbazing was dan ook groot toen Twente-Sparta zonder onderbreking werd uitgespeeld. Sambo maakte vlak voor tijd namens Sparta de 3-3 en vierde deze goal voor het vak met de fanatieke supporters van Twente. De rechtsback kreeg tientallen bekertjes naar zich toegeworpen. Kooij koos niet voor een staking, maar gaf Sambo een tweede gele kaart vanwege provocerend juichen.

Een woordvoerder van de KNVB laat weten dat de gele kaart terecht was. 'Als we met z'n allen bezig zijn het wangedrag uit de stadions te weren, dan helpt het provoceren van supporters niet', klinkt het. Maar Kooij had óók moeten staken: 'Een van deze regels is dat de wedstrijd tijdelijk moet worden stilgelegd als er voorwerpen op het veld worden gegooid. FC Twente - Sparta had dus ook stilgelegd moeten worden. We gaan niet iedere specifieke situatie toelichten, maar dit is helder.'

Mea culpa Steijn
Maurice Steijn heeft spijt van zijn felle kritiek op Kooij na diens beslissing om Sambo een tweede gele kaart te geven vanwege provocerend juichen. Steijn heeft de beelden inmiddels teruggezien en meent nu dat Sambo in de spiegel moet kijken.

Steijn was na afloop erg boos over het wegsturen van Sambo en stelde bij ESPN dat zijn back gewoon naar een camera stond te juichen. Dat werd de Sparta-trainer voor het interview verteld. 'Ik had toen de beelden niet teruggezien. Inmiddels wel, en dan zie ik dat hij niet naar een camera juicht, maar gewoon naar het vak', zegt Steijn tegen het Algemeen Dagblad. 'Als je naar supporters juicht, is dat provocerend en volgens de regels geel. Hier moeten wij als ploeg slimmer mee omgaan.'

Steijn heeft spijt van zijn tirade. Mijn woorden van gistermiddag kloppen niet en dan komt het vreemd over. Ik had het zelf moeten terugkijken, in plaats van af te gaan op de dingen die mij verteld werden.'

Net als Sambo kreeg ook Jeroen Rijsdijk een rode kaart: de assistent-trainer van Sparta werd weggestuurd na een merkwaardige actie aan de zijlijn. Hij is voor twee wedstrijden geschorst. Een dubbele gele kaart levert Sambo een schorsing van één wedstrijd op, wat betekent dat de back over twee weken niet kan meedoen tegen PSV, de club die hem dit seizoen verhuurt aan Sparta.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.