KNVB grijpt in na Klaassen-incident: wedstrijd voortaan direct gestaakt

Reacties

De KNVB heeft naar aanleiding van het aansteker-incident met Davy Klaassen in De Klassieker per direct enkele aangescherpte maatregelen ingevoerd. Bij een nieuw soortgelijk incident moet de wedstrijd direct worden gestaakt.

KNVB grijpt in na Klaassen-incident: wedstrijd voortaan direct gestaakt
© Pro Shots
Feyenoord
Feyenoord
1 - 2
Ajax
Ajax

Dat heeft de voetbalbond nog geen 24 uur na het bekerduel tussen Feyenoord en Ajax (1-2) bekendgemaakt. De halve finale werd in de tweede helft een half uur stilgelegd nadat Klaassen tijdens een opstootje tussen spelers van beide ploegen vanuit het publiek werd geraakt met een aansteker. Met bebloed hoofd zocht de middenvelder van Ajax de catacomben op, net als alle andere spelers, leden van de technische staf en wedstrijdofficials.

Uiteindelijk ging de wedstrijd na de onderbreking weer verder, al moest Klaassen zich al snel laten wisselen. In het vervolg wil de KNVB dat de scheidsrechter de wedstrijd direct staakt als een speler of een official vanuit het publiek met een voorwerp wordt geraakt. Als er voorwerpen op het veld worden gegooid zonder dat er iemand wordt geraakt, wordt de wedstrijd stilgelegd. Gebeurt het nog eens, dan wordt ook dan de wedstrijd definitief gestaakt.

Veldbetreder
Ook als een speler of scheidsrechter wordt aangevallen door een supporter die het veld betreedt (zoals gebeurde in het Europa League-duel van PSV met Sevilla), moet de scheidsrechter de wedstrijd definitief staken. Als een toeschouwer het veld op komt zonder daarbij iemand aan te vallen, wordt de wedstrijd eerst stilgelegd. Wordt het veld na de hervatting nogmaals betreden, dan staakt de scheidsrechter de wedstrijd ook in dat geval definitief.

'Door deze stappen halen potentiële daders het hopelijk niet langer in hun hoofd om de hoofdrolspelers op het veld te belagen. Daar zijn we helemaal klaar mee', schrijft directeur betaald voetbal Marianne van Leeuwen namens de KNVB. 'De veiligheid in en rond een stadion is topprioriteit en doen we samen met clubs, supporters, gemeentes, OM, politie en kabinet. Het uitgangspunt blijft dat het voetbal toegankelijk, gastvrij en veilig moet zijn voor alle echte supporters.'

Bekijk hier al onze video's
Meer Ajax
Meer over Ajax
Meer Feyenoord
Meer over Feyenoord
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.