Ajax wint trieste Klassieker en treft PSV in bekerfinale

Ajax heeft woensdagavond in een bizar schouwspel ten koste van Feyenoord de finale van het TOTO KNVB-bekertoernooi bereikt. De wedstrijd werd ontsierd door een incident, Davy Klaassen liep een hoofdwond op door het object dat vanuit het publiek werd gegooid.

Feyenoord
Feyenoord
1 - 2
Ajax
Ajax

De derde krachtmeting tussen Ajax en Feyenoord dit seizoen liep uit op een wanvertoning. Dat had dus niets te maken met het voetbal op het veld, want beide teams lieten een vermakelijke en intensieve pot voetbal zien in De Kuip. Het ging echter een kwartier na rust volledig mis. Toen aanvoerders Dusan Tadic en Orkun Kökçü het aan de stok kregen aan een zijlijn, ontstond er een opstootje. Klaassen raakte los van de groep en werd op het achterhoofd geraakt door een object. Uit beelden leek het te gaan om een aansteker, gegooid uit het publiek.

Klaassen, die Ajax kort daarvoor op een 1-2 voorsprong had gezet, liep een flinke hoofdwond op. Scheidsrechter Allard Lindhout dirigeerde de spelers naar binnen en het duurde een half uur voordat de spelers weer terug op het veld kwamen. Tussendoor sprak assistent-trainer John de Wolf van Feyenoord het publiek in De Kuip vermanend toe. Meteen na het eerste fluitsignaal van deze Klassieker ging het ook al mis: door een vuurwerkactie ontstond de nodige rookontwikkeling, waardoor de wedstrijd enkele minuten later pas weer verder kon.

Ajax en Feyenoord stapten na de volgende onderbreking weer het veld op, inclusief slachtoffer Klaassen. Na enkele minuten ging de middenvelder er echter weer bij zitten. Hoofdschuddend werd hij alsnog gewisseld na het incident. In de 51ste minuut had hij na een klutssituatie de 1-2 gemaakt, in de eerste helft kwamen Tadic en Santiago Giménez tot scoren. Tadic opende de score na flinke miscommunicatie tussen Marcus Pedersen en Alireza Jahanbakhsh, Giménez kopte vlak voor rust in alle vrijheid raak.

Ook in de tweede helft kreeg de Mexicaanse spits kansen op een doelpunt, maar twintig minuten voor tijd vuurde hij wild over. Met nog een kwartier te spelen nam de druk van Feyenoord op het Ajax-doel toe. De Rotterdammers hadden 22 wedstrijden op rij geen nederlaag geleden, maar woensdagavond bleek Ajax toch te sterk. Het scheelde echter niet veel of Feyenoord had er een verlenging uitgesleept. Enkele minuten voor tijd kopte Giménez op de paal, waardoor het bij 1-2 bleef.

De Amsterdammers gaan door de overwinning - de eerste in een Nederlandse topper dit seizoen - ten koste van Feyenoord naar de bekerfinale, PSV is daarin de tegenstander. Een aderlating voor Ajax is dat Kenneth Taylor die finale mist door een tweede gele kaart in de slotfase van het duel met Feyenoord. Ajax en PSV stonden ook vorig seizoen tegenover elkaar in de bekerfinale, de Eindhovenaren trokken toen door een 2-1 zege aan het langste eind. De finale van dit jaar staat 30 april op de agenda.