Keuze voor EK 2028 leidt tot bijzondere kwalificatieopzet

Reacties

De EK-kwalificatieperiode voor het toernooi in 2028 krijgt een bijzonder karakter voor de vijf landen die het EK gaan organiseren. Engeland, Ierland, Schotland, Wales en Noord-Ierland krijgen over vijf jaar de taak om het Europese toernooi in goede banen te leiden, maar garantie op deelname aan het toernooi is er in tegenstelling tot eerdere edities niet.

Keuze voor EK 2028 leidt tot bijzondere kwalificatieopzet
© UEFA

Het is al jarenlang traditie dat de gastheer van een eindtoernooi automatisch een startbewijs krijgt voor de editie in eigen land, met uitzondering van het uitgestelde EK in 2021. Dit was een jubileumeditie die in elf verschillende landen werd gehouden. In 2024 organiseert Duitsland het EK en zij zijn traditiegetrouw als eerste land verzekerd van een ticket.

Dit geldt in 2028 dus niet voor Engeland, Ierland, Schotland, Wales en Noord-Ierland. De UEFA heeft in de regels staan dat maximaal twee organiserende landen vrijgesteld kunnen worden voor de kwalificatieperiode. In overleg met de organisatoren is besloten dat alle vijf de landen gewoon mee gaan draaien in de EK-kwalificatieperiode. Sky Sports kwam via een woordvoerder van de Engelse bond te weten dat dit ook de voorkeur van Engeland was.

Alle organiserende landen gaan zo binnen de lijnen proberen een EK-ticket te veroveren. Lukt dit niet bij elk land, zijn er alsnog twee startbewijzen te verdelen. Wat er gebeurt als drie organiserende landen het EK niet bereiken via de kwalificatieperiode, is nog niet bekendgemaakt door de UEFA.

De FIFA hanteert overigens niet de maximumregel voor het gastheerschap en startbewijzen. Dat bleek wel uit de aankondiging voor het WK in 2030, dat georganiseerd wordt door Marokko, Spanje, Portugal, Argentinië, Paraguay én Uruguay. Alle zes de landen zijn zeker van een plek op het mondiale toernooi over zeven jaar.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.