Kerstcrisis voor Van Gaal na blunder van Memphis

Louis van Gaal moet meer dan ooit vrezen voor zijn baan bij Manchester United. De manager verloor tegen Stoke City voor de vierde keer op rij, een nederlaag die ingeleid werd door een fout van Memphis Depay: 2-0.

Op Boxing Day had Stoke slechts 26 minuten nodig om United te ontmaskeren. Uitgerekend Memphis Depay leidde in de negentiende minuut de openingstreffer in met een te korte terugkopbal op doelman David de Gea. Glen Johnson onderschepte en Bojan Krkic schoot raak.

Zeven minuten later was er voor De Gea geen houden aan bij een pegel van Marko Arnautovic. De Oostenrijker kon vanaf twintig meter ongehinderd uithalen, nadat een vrije trap van Krkic in de muur was gestrand. Zo zaten The Potters, waar Erik Pieters en Ibrahim Afellay een basisplaats hadden en Marco van Ginkel na rust inviel, al vroeg in een zetel.

Marko Arnautovic schiet de 2-0 binnen.

Waar Van Gaal zich bij de recente nederlagen tegen AFC Bournemouth (2-1) en Norwich City (1-2) nog kon beroepen op gemiste kansen en pech, was er voor de Nederlandse manager in het Britannia Stadium weinig meer om zich aan vast te houden. Stoke had namelijk lange tijd het betere van het veldspel en kreeg bovendien de beste mogelijkheden. Arnautovic liet op aangeven van Krkic zelfs na om nog voor rust de 3-0 te maken.

Het bijzonder magere optreden van United voor rust was een hard gelag voor Van Gaal, die in aanloop naar het cruciale duel alles had gedaan om zijn ploeg op scherp te zetten. De 64-jarige oefenmeester liep boos weg bij een persconferentie en passeerde zijn aanvoerder Wayne Rooney.

Na de hervatting maakte Rooney alsnog zijn opwachting. De dertigjarige aanvaller stond na ruim een uur aan de basis van het eerste serieuze gevaar van United. Marouane Fellaini kon van dichtbij uithalen na een pass van Rooney, maar Jack Butland keerde de inzet van de Belg.

Louis van Gaal zit met zijn handen in zijn haar.

De kans voor Fellaini bleef het enige échte wapenfeit voor de bezoekers, die zelf de handen vol hadden aan de voorhoede van Stoke. Ook linksback Daley Blind, die het hele duel speelde, kon niet verhinderen dat Krkic en Arnautovic ook na rust gevaarlijk bleven. Het was aan De Gea te danken dat de score niet verder opgevoerd werd door Stoke.

De 2-0 nederlaag tegen Stoke betekent voor Van Gaal zijn vierde verliespartij op rij. De United-coach wacht in alle competities al zeven duels (G3, V4) op een zege, waardoor hij zwaar onder vuur ligt. Het is hierdoor onduidelijk of Van Gaal over twee dagen in de dug-out zit als het Chelsea van manager Guus Hiddink op bezoek komt op Old Trafford.

Op de ranglijst duikelt United in ieder geval naar de zesde positie, terwijl alle directe concurrenten later vandaag nog in actie komen. Koploper Leicester City kan bijvoorbeeld een marge van twaalf punten nemen als het om 16.00 uur wint bij Liverpool. Stoke klimt door de knappe zege naar de achtste plek.