Keïta en Firmino leiden Liverpool naar goede uitgangspositie tegen Porto

Liverpool heeft zichzelf dinsdag tegen FC Porto een goede uitgangspositie verschaft voor de return in de kwartfinale van de Champions League. De formatie van manager Jürgen Klopp won en incasseerde geen uitdoelpunt.

Liverpool
Liverpool
2 - 0
FC Porto
FC Porto

Liverpool was vooraf duidelijk de favoriet voor de heenwedstrijd tegen Porto. Klopp gaf Georginio Wijnaldum, die ook last zou hebben van lichte rugklachten, en Joël Matip rust. In hun plaats startten Naby Keïta en Dejan Lovren. Laatstgenoemde stond naast Virgil van Dijk centraal in de verdediging. Keïta hielp Liverpool al na vijf minuten op weg op Anfield. Sadio Mané vond Roberto Firmino in het strafschopgebied. De Braziliaan legde terug op Keïta, wiens schot nog werd aangeraakt en in het doel belandde achter Porto-keeper Iker Casillas: 1-0.

Een droomstart voor Liverpool, dat daarna de betere ploeg bleef. De formatie van Klopp controleerde en kreeg via Mohamed Salah een volgende kans. De Egyptenaar zag ruimte en haalde uit, maar schoot naast. Niet lang daarna was het echter alsnog raak voor Liverpool. Jordan Henderson gaf een goede steekpass op Trent Alexander-Arnold, die op de rechterflank mee opkwam. De rechtervleugelverdediger zocht Firmino, die het laatste tikje gaf aan de pass van zijn ploeggenoot.

Pas na de 2-0 van Liverpool meldde Porto zich enkele keren voor het doel van doelman Alisson Becker. De Braziliaanse sluitpost had een antwoord op een poging van Moussa Marega. De bezoekers mochten daarna even hopen op een strafschop nadat de VAR ging kijken naar beelden van een vermeende handsbal van Alexander-Arnold, maar scheidsrechter Antonio Mateu Lahoz wees uiteindelijk niet naar de stip. Marega kreeg wel opnieuw een grote kans op de aansluitingstreffer. Weer lag Alisson in de weg.

Liverpool begon sterk aan de tweede helft en leek ook al snel op 3-0 te komen. Henderson gaf de bal vanaf de rechterflank voor en Mané werkte binnen, maar er was buitenspel geconstateerd. Ook de VAR ging hierin mee, waardoor de treffer niet doorging. Daarna hield de thuisploeg grotendeels de controle. Marega dook wel nog af en toe op voor het doel van Alisson. De eerste keer redde de doelman van Liverpool en later schoot de aanvaller van Porto de bal over. Salah ontsnapte daarna nog aan een kaart. De aanvaller kwam met gestrekt been in op Danilo Pereira van Porto, maar arbiter Lahoz vond het geen kaart waard.

Zo hield Liverpool de nul, waardoor Porto in eigen huis minimaal twee keer moet scoren. De return staat volgende week woensdag op het programma in Estádio do Dragão van Porto. Liverpool speelt zondag in de Premier League thuis tegen Chelsea, terwijl Porto een dag eerder op bezoek gaat bij Portimonense.