Champions League-icoon Casillas laat concurrentie ver achter zich

Reacties

Iker Casillas staat dinsdagavond op Anfield voor een nieuw optreden in de Champions League. De Spaanse doelman keept zijn 176ste wedstrijd in het hoofdtoernooi en laat de concurrentie daarmee ver achter zich. En als de voortekenen niet bedriegen, gaat Casillas het record nog scherper stellen.

Champions League-icoon Casillas laat concurrentie ver achter zich

De liefdesverhouding tussen Casillas en de Champions League kreeg vorm in november 1997. Trainer Jupp Heynckes kende personele problemen in zijn selectie en zag zich genoodzaakt de piepjonge Casillas op te roepen als reserve voor de groepswedstrijd tegen Rosenborg BK.

Scholier
'Ik zat  op school toen ik bericht kreeg dat ik moest komen', herinnert Casillas zich. 'Ik ben naar huis gegaan, heb andere kleren aangedaan, ben de taxi ingestapt en naar de club vertrokken. Daar stonden alle sterren al, het was precies zoals je als kind dacht dat het zou zijn. Ik voelde me alsof ik de loterij had gewonnen.'

Casillas hoefde tegen Rosenborg niet in actie te komen. Een kleine twee jaar later beleefde hij alsnog zijn vuurdoop, op 15 september 1999 tegen Olympiakos Piraeus. Casillas stond met een leeftijd van 18 jaar en 177 dagen onder de lat en werd zo de jongste doelman aller tijden in de Champions League. Aan het einde van dat seizoen won hij Europa's grootste en belangrijkste competitie voor het eerst.

Giovane Élber en Iker Casillas in de halve finale-wedstrijd tussen Bayern en Real in het seizoen 1999/2000
Giovane Élber en Iker Casillas in de halve finale-wedstrijd tussen Bayern en Real in het seizoen 1999/2000

In de jaren die volgden stapelden de wedstrijden zich op voor Casillas en won hij de Champions League nog tweemaal: in 2002 en 2014. In 2010 bereikte hij de grens van honderd optredens in de Champions League en in de jaren die volgden achterhaalde hij de laatste grote namen, onder wie Xavi en Paolo Maldini.

Behoudens een periode waarin José Mourinho hem buitenspel zette was Casillas steevast eerste keus in dienst van Real Madrid. Toen zijn rol in 2015 definitief was uitgespeeld toog hij naar FC Porto, waar hij opnieuw opklom tot eerste keus en verder werkte aan zijn indrukwekkende statistieken.

Zo verbrak San Iker in oktober 2015 een record van Edwin van der Sar, toen hij voor de 51ste keer zijn doel schoonhield in een Champions League-wedstrijd. En in september 2017 stond Casillas voor het negentiende seizoen op rij op het veld in een Champions League-seizoen. Eerder dit seizoen kwam daar de twintigste editie bij.

Onbedreigd aan kop
Inmiddels tikt de teller qua wedstrijden dus al de 176 aan, als Casillas onder de lat staat tegen Liverpool. De enige die in de buurt komt is Cristiano Ronaldo, met 160 wedstrijden achter zijn naam. Ver achter de Portugees doemt Lionel Messi op, met inmiddels 131 duels in het miljardenbal.

Wanneer Casillas fit van lijf en leden blijft, scherpt hij het record de komende jaren verder aan. Vorige maand zette de 37-jarige doelman zijn handtekening onder een nieuw contract in Portugal, tot medio 2020 met een optie op nóg een een jaar. Naar eigen zeggen gaat hij in de zomer van 2021 met pensioen.

'Toen ik hier arriveerde, dachten velen dat ik één of twee jaar zou keepen en dan klaar zou zijn. Maar wij willen meedoen om de prijzen. In mijn hoofd ben ik alleen maar bezig met FC Porto. Ik zal mijn loopbaan hier afsluiten en de waarden van de club en de Portistas vertegenwoordigen. Wat daarna komt, weet ik niet. Ik hoop slechts dat ik altijd verbonden blijf aan het voetbal.'

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.