'Kan niet nóg een tv-interview in het Nederlands doen'

Na een moeizame start van het seizoen staat AZ weer keurig vijfde in de Eredivisie. Dit mede dankzij spits Jonathas, die al twee keer matchwinner was bij de ploeg van trainer Gertjan Verbeek.

'Kan niet nóg een tv-interview in het Nederlands doen'

De 21-jarige spits uit Brazilië kwam in oktober 2008 over naar Alkmaar, waar hij vooral moest wennen aan de wedstrijden met het beloftenelftal. 'Ik moest steeds op maandagavond met Jong AZ mee doen. In Brazilië word je naar het tweede teruggezet als je iets fout hebt gedaan. Ik dacht dus dat ik straf kreeg en voelde me heel ongemakkelijk', aldus Jonathas op de AZ-website.

'Toen ik van mijn landgenoten Ari, Douglas, Veloso en Leonardo hoorde dat dat heel normaal is in Nederland, werd ik weer tranquilo.' Toch verlangde hij wel naar speeltijd in het eerste elftal. 'Het eerste seizoen hield ik het nog wel vol. Ik mocht meetrainen onder Van Gaal, maar in de zomer ging hij naar München. Onder Ronald Koeman mocht ik debuteren, maar daarna zat ik steeds op de bank. Bij Dick Advocaat was het hetzelfde: bank, bank, bank.'

'Ik keek niet eens meer op het opstellingsformulier dat op de muur hing. Shota Arveladze heeft me rustig gehouden en verteld dat dit seizoen mijn jaar zou worden. En ik wist: Mounir El Hamdaoui is heel goed, scoort altijd, dus het is logisch dat hij speelt.' Na het vertrek van El Hamdaoui naar Ajax kreeg Jonathas de kans van Verbeek, en deze greep de aanvaller met beide handen aan.

Jonathas werd al twee keer verkozen tot Man of the Match en deed toen beide keren een live-interview in het Nederlands. 'Ja, dat was leuk. Ik kan alleen niet nóg een keer een tv-interview in het Nederlands doen. Ik heb al mijn woorden al gebruikt: Groep, kwaliteit, scoren, heel blij, slecht, normaal, belangrijk, winnen, vakantie, altijd, Jong AZ, champagne, anders, moeilijk, benen moe, kom op, alles, alstublieft en dank u wel. Dat zijn ze.'

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen