Jong Ajax én Fortuna juichen na verprutste herkansing NEC

Reacties

Jong Ajax heeft de koppositie in de Jupiler League overgenomen, door in eigen huis (weer) van NEC te winnen: 1-0. De Nijmegenaren kregen van de KNVB een herkansing tegen Jong Ajax, maar verprutsten ook de nieuwe mogelijkheid. Fortuna Sittard is weliswaar de koppositie kwijt, maar heeft nu wél de beste papieren om rechtstreeks te promoveren naar de Eredivisie.

Jong Ajax én Fortuna juichen na verprutste herkansing NEC

De twee Jupiler League-hoogvliegers troffen elkaar anderhalve week geleden ook al in Amsterdam, Jong Ajax won toen met 2-0, maar die wedstrijd werd door de KNVB geschrapt omdat de geschorste Teun Bijleveld die avond meespeelde bij de Amsterdamse talenten. Het besluit van de bond was vooral een fikse tegenvaller voor Fortuna Sittard, dat door het aanvankelijke puntenverlies van directe concurrent NEC een flinke stap zette richting promotie naar de Eredivisie.

De Nijmeegse nederlaag verdween dus uit de boeken, een paar dagen later kreeg Fortuna een nieuwe tik. Het speelde zelf teleurstellend met 1-1 gelijk bij RKC Waalwijk, terwijl NEC thuis met 2-1 won van FC Oss. Afgelopen vrijdag wonnen beide ploegen vervolgens. Tot maandagavond stond Fortuna daardoor bovenaan, maar met één wedstrijd én twee punten minder waren de Nijmegenaren alsnog de belangrijkste kandidaat voor rechtstreekse promotie. Nu ligt Fortuna weer op pole-position.

Alles of niets
Voor de pauze wees al niets erop dat NEC punten zou gaan pakken. Een vrij gezapig eerste kwartier werd op De Toekomst afgesloten met een spijkerharde overtreding van Azor Matusiwa op NEC-verdediger Calvin Verdonk, de Ajacied kwam goed weg met geel. Dat bleek de aanzet tot een wat levendigere fase, wat halverwege de eerste helft leidde tot de enige goal van de wedstrijd. Na een voorzet vanaf de rechterkant tastte de NEC-defensie hopeloos mis, waardoor Dennis Johnsen de bal kon controleren en de 1-0 in de lange hoek kon krullen. Van NEC ontbrak in aanvallend opzicht ieder spoor: het schoot niet één keer op doel.

Na rust werd de sfeer steeds grimmiger, terwijl de ploeg van Pepijn Lijnders wat dreigender werd. Uitblinker Arnaut Groeneveld schoot van dichtbij hoog over, een paar seconden later mikte Anass Achahbar net naast. De meegereisde Nijmeegse fans eisten daarna luidkeels 'alles-of-niets'-voetbal, maar het was aan de andere kant Johnsen (schot net voorlangs) die de tot dat moment grootste kans liet noteren. Ook ontsnapte Verdonk zélf aan rood, hij kreeg geel na een fikse overtreding op de zo goed als doorgebroken Ché Nunnely. Vijf minuten voor het einde kreeg invaller Jari Schuurman nog een enorme kans op de 1-1, maar hij faalde en schoof de bal naast.

Daardoor treurt Nijmegen, maar juichen Amsterdam en Sittard. Met nog twee wedstrijden te gaan staat Jong Ajax nu bovenaan met een punt meer dan Fortuna, maar de nieuwe koploper mag bij het veroveren van de titel uiteraard niet promoveren. Fortuna heeft twee punten meer dan NEC én een beter doelsaldo. De Limburgers spelen nog tegen hekkensluiter Jong FC Utrecht (uit) en Jong PSV (thuis). De Nijmegenaren nemen het nog op tegen Jong AZ (thuis) en FC Dordrecht (uit). Het elftal van Claudio Braga en Kevin Hofland zou promotie (bij eigen winst en puntenverlies van NEC) komende vrijdag al kunnen vieren.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.