Invaller Veldwijk laat zich zien bij broodnodige zege Zuid-Afrika

Reacties

Zuid-Afrika maakt nog altijd kans op een plek in de achtste finale van het toernooi om de Afrika Cup. Met Lars Veldwijk als bedrijvige invaller won het land van buurland Namibië, waardoor het laatste groepsduel met Marokko een spannende aangelegenheid wordt.

Invaller Veldwijk laat zich zien bij broodnodige zege Zuid-Afrika
Zuid-Afrika
Zuid-Afrika
1 - 0
Namibië
Namibië

Beide ploegen waren het toernooi met een nipte 1-0 nederlaag begonnen. Namibië kreeg tegen Marokko in de allerlaatste minuut een enorme domper te verwerken, toen Itamunua Keimuine een vrije trap van Hakim Ziyech in zijn eigen doel kopte. Zuid-Afrika ging tegen Ivoorkust met dezelfde cijfers onderuit. Een paar uur nadat Marokko en Ivoorkust vrijdagavond vervolgens hun onderlinge tweede groepsduel hadden gespeeld (eveneens 1-0, voor Marokko), streden The Brave Warriors en Bafana Bafana met elkaar voor hun eerste punten in Groep D.

Dat deed Zuid-Afrika aanvankelijk zonder Lars Veldwijk, de spits van Sparta Rotterdam begon op de bank. Ook middenvelders Kamohelo Mokotjo (voorheen onder meer Feyenoord, Excelsior, PEC Zwolle en FC Twente) en Thulani Serero (ex-Ajax, nu Vitesse) kregen geen basisplaats van bondscoach Stuart Baxter. Het drietal zag vanaf de bank hoe spitsen Lebo Mothiba en Percy Tau kansen kregen, maar er niet gescoord werd.

Dat was teleurstellend voor Zuid-Afrika, dat toch flink hoger staat aangeschreven dan Namibië. Kort na rust kwam het land zelfs nog een keer goed weg na halfslachtig ingrijpen van doelman Darren Keet, maar in de 68ste minuut was er dan toch opluchting. Uit een corner van Tau kon de geheel vrijstaande Bongani Zungu zonder te springen de 0-1 binnenkoppen.

In de slotfase mocht Mokotjo invallen, waarna ook Veldwijk nog een bijdrage mocht leveren. Dat deed hij heel behoorlijk: met een beetje geluk had hij bijvoorbeeld kunnen scoren. Hij koos bij de tweede paal perfect positie en stond helemaal vrij, maar Mothiba koos ervoor om zelf te schieten in plaats van de Sparta-topscorer aan te spelen. Ook had Veldwijk bijna een doelpunt ingeleid, toen hij de bal fraai meegaf op ploeggenoot Tau. Laatstgenoemde haalde uiteindelijk geen rendement uit de kansrijke situatie.

Aan de tussenstand kwam in die laatste minuten dan ook geen verandering meer, waardoor Zuid-Afrika precies deed wat het moest doen. Net als Ivoorkust (dat in de laatste wedstrijd tegen het kleine Namibië speelt) heeft Bafana Bafana nu drie punten, Marokko is met zes uit twee koploper. In de laatste wedstrijd wacht voor Veldwijk en co de lastige wedstrijd tegen de ploeg van onder anderen Hakim Ziyech en Karim El Ahmadi, maar de kans is aanwezig dat Zuid-Afrika sowieso als een van de beste nummers drie tóch door mag naar de achtste finale.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.