Inspiratieloos Oranje bijt zich ook stuk op Bosnië

Reacties

Het Nederlands elftal heeft ook in de tweede wedstrijd van Frank de Boer als bondscoach teleurgesteld. Op bezoek bij Bosnië-Herzegovina kwam Oranje ideeën tekort en bleef het bij een bloedeloos gelijkspel.

Inspiratieloos Oranje bijt zich ook stuk op Bosnië
© Pro Shots
Bosnië-Herzegovina
Bosnië-Herzegovina
0 - 0
Nederland
Nederland

De Boer koos bij zijn eerste competitieve interland voor de vertrouwde namen bij Oranje. Ten opzichte van het oefenduel met Mexico van woensdag keerden Jasper Cillessen, Denzel Dumfries, Daley Blind, Marten de Roon, Frenkie de Jong en Donyell Malen terug in de basis. Luuk de Jong was de vervanger van de geschorste Memphis Depay en Stefan de Vrij verving de geblesseerde Matthijs de Ligt.

Het was De Vrij die al na vijf minuten een grote kans kreeg om de score te openen. De Internazionale-verdediger kon opvallend vrij koppen uit een vrije trap van Quincy Promes, maar knikte de bal van dichtbij naast. Hij verzuimde Oranje zo te belonen voor een energieke start. Bosnïe zakte ver terug, maar beet in de twaalfde minuut voor het eerst van zich af. Na miscommunicatie in de Nederlandse defensie lag het ineens helemaal open, maar De Vrij corrigeerde met een prima blok.

Bosnië, waar topscorer en sterspeler Edin Dzeko op de bank begon, kwam daarna steeds beter in de wedstrijd. Sterker nog: het was de thuisploeg die de beste kansen kreeg. Oranje speelde inspiratieloos en vond geen weg door de stugge defensie van de thuisploeg, die telkens profiteerde van slordig balverlies en zo via de counter gevaarlijk werd. Aan Nederlandse zijde leek voor rust alleen Promes nog kansrijk, maar zijn schot ging ruim over.

© Pro Shots

In de rust had De Boer de tijd om zijn elftal op scherp te zetten. Promes en Malen wisselden van kant, maar veel leverde dat niet op. Ook na de hervatting had Oranje namelijk buitengewoon veel moeite om tot kansen te komen. Wijnaldum probeerde het met een schotje, maar Bosnië bleef lange tijd makkelijk overeind en kreeg zeker na de entree van Dzeko steeds meer vertrouwen.

Halverwege de tweede helft kreeg de nummer vijftig van de wereldranglijst zijn grootste kans van de wedstrijd. Dzeko dolde De Vrij en bediende Miralem Pjanic. De Barcelona-middenvelder zocht de korte hoek, maar stuitte op Cillessen. In de slotfase sloeg de vermoeidheid toe bij de Bosniërs, die donderdag nog 120 minuten speelden tegen Noord-Ierland.

In het laatste kwartier kwam Oranje dan eindelijk tot serieuze kansen. Luuk de Jong zette doelman Ibrahim Sehic aan het werk met een kopbal, terwijl ook Frenkie de Jong het doel van Bosnië onder vuur nam. Eerst stuitte hij uit een moeilijke hoek op de keeper, terwijl vijf minuten voor tijd Darko Todorovic zijn inzet van de lijn haalde. Ook invaller Ryan Babel verzuimde de winnende treffer te maken in de extra tijd.

Door de remise in Zenica staat Oranje nu op vier punten uit drie duels in Groep A van de Nations League, waar later op de zondag Polen en Italië het tegen elkaar opnemen. Komende woensdag neemt Nederland het in Bergamo op tegen de Italianen. De Roon is er dan niet bij, hij kreeg in de slotfase een gele kaart en is geschorst.

Lees hier de analyse van de tweede interland van bondscoach Frank de Boer:

UEFA Nations League

Stand Groep 1 UEFA Nations League 2020/2021

Europa

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Italië
6
3
3
0
7-2
+5
12
2
Nederland
6
3
2
1
7-4
+3
11
3
Polen
6
2
1
3
6-6
0
7
4
Bosnië-Herzegovina
6
0
2
4
3-11
-8
2
* Actueel tot en met 12 feb. 2024
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Nederland
Meer over Nederland
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.