Inktzwarte zaterdag voor Everton, ook West Ham zakt onder de streep

Sinds 1954 speelt Everton op het hoogste niveau in Engeland, maar die reeks staat onder druk. Zaterdag ging de ploeg van Frank Lampard op een giftig Goodison Park met 1-2 kopje onder tegen Southampton, James Ward-Prowse speelde met twee goals voor beul. Ook West Ham United kent serieuze problemen na een nederlaag op Molineux.

Everton
Everton
1 - 2
Southampton
Southampton

De sfeer op Goodison Park was gespannen, en overal in The Grand Old Lady onder de Engelse voetbalstadions waren banners te zien die riepen om het vertrek van de beleidsbepalers van de club, die uit voorzorg thuis waren gebleven. Vlak voor rust kwam het moment van opluchting: Demarai Gray nam een hoekschop, de Belgische middenvelder Amadou Onana kopte die binnen.

Southampton reageerde snel. Jordan Pickford kon een eerste goede poging van Ward-Prowse nog keren, maar vlak na de pauze nam de middenvelder de bal knap mee en schoof hem van dichtbij langs de doelman van de Engelse nationale ploeg. Dominic Calvert-Lewin reageerde namens de thuisclub, maar zijn schot werd van richting veranderd en eindigde op de lat.

Beide ploegen gingen voor de winst, vooral bij Southampton werd aanvallend gewisseld. Dat leidde tot kansen aan beide kanten, maar een klein kwartier voor tijd kwamen de bezoekers op 1-2 door opnieuw Ward-Prowse. Deze keer met de specialiteit van het huis: een vrije trap die hij fraai de hoek in draaide.

De mannen van Lampard probeerden het nog wel, maar zonder enig overleg en ook zonder het benodigde geluk. Zo vertrok hekkensluiter Southampton, dat ook met deze zege nog laatste staat, pas voor de tweede keer ooit met de volle buit van Goodison Park. Voor The Saints is er wel weer perspectief: de veilige zone is nog maar een puntje weg. Everton staat nu negentiende.

Bekijk hier de fraaie winnende goal van James Ward-Prowse

Nottingham Forest
2 - 0
Leicester City

Leicester City had op de City Ground de beste kansen, maar Nottingham Forest kwam tien minuten na de thee op voorsprong. Brennan Johnson werd knap vrij voor de keeper gezet door Morgan Gibbs-White. Johnson omspeelde doelman Danny Ward en schoof de bal in het lege net. Randje buitenspel, maar de VAR zag geen graten in het doelpunt.

Vlak voor tijd besliste de ploeg van Steve Cooper de wedstrijd, met dezelfde combinatie: Gibbs-White gaf aan, Johnson rondde af. Forest passeert Leicester op de ranglijst en staat na een sterke serie dertiende, een plek boven de ploeg wiens scalp ze zaterdagmiddag veroverden. Voor Brendan Rodgers, manager van The Foxes, is het een zware tijd: sinds het WK pakte Leicester geen punt meer, de kritiek op de Noord-Ier zwengelt aan.

Wolverhampton Wanderers
1 - 0
West Ham United

Over de eerste helft zullen geen boeken worden geschreven. Meteen na rust opende Daniel Podence de score door een afgeslagen corner binnen te rammen: pas het twaalfde doelpunt van Wolverhampton Wanderers in dit Premier League-seizoen. Wolves kwam daarna heel dicht bij 2-0 door aanvoerder Rúben Neves, maar de Portugees teisterde met zijn pegel de lat.

Wolves werd in de slotfase teruggedrongen, maar de mannen van Julen Lopetegui hielden de punten thuis. Zo klimt het uit de degradatiezone, terwijl de ploeg uit Londen daar juist in is gevallen. Manager David Moyes staat onder immer grotere druk bij de ambitieuze Hammers.