Iets minder angstzweet in coëfficiëntenstrijd: donderdag weer cruciaal

Reacties

De overwinning van PSV op RC Lens was niet alleen goud waard voor de Eindhovenaren, maar ook voor Nederland. Dat heeft natuurlijk alles te maken met de coëfficiëntenstrijd tegen Frankrijk.

Iets minder angstzweet in coëfficiëntenstrijd: donderdag weer cruciaal
© Pro Shots
PSV
PSV
1 - 0
Lens
Lens

Door de dreun die PSV uitdeelde aan de directe concurrent, liep Nederland tot dusver in deze Europese speelronde 0.400 punt uit op nummer zes Frankrijk (zie stand onderaan). Voor een overwinning staan twee coëfficiëntenpunten, die in het geval van Nederland door de vijf Nederlandse deelnemers gedeeld moeten worden. Dinsdag bleef het door nederlagen van Feyenoord en Paris Saint-Germain in de Champions League stil op het gebied van Nederlandse en Franse coëfficiëntenpunten.

Frankrijk kwam de laatste weken angstvallig dichtbij, maar is door het resultaat van PSV weer op ruim één coëfficiëntpunt (1.169) gezet. Dit betekent uiteraard niet dat we van de Fransen af zijn, want dit seizoen ligt het zwaartepunt op de donderdagen. Uitgerekend de dagen waarop Nederland voorheen erg goed scoorde, maar het dit seizoen behoorlijk laat liggen.

Ondanks de uitbreiding van de voorsprong op Frankrijk, kunnen de Fransen (met een beetje geluk) donderdagavond al de vijfde plek op coëfficiëntenlijst heroveren. Er komen met Lille, Olympique Marseille, Stade Rennes en Toulouse immers vier Franse clubs in actie, die omgerekend 1.333 punt kunnen pakken als ze allemaal winnen. Dat is voldoende als Nederland net als in de vorige Europese speelronde geen zege pakt op de donderdagavond.

Het schema van de Franse clubs

in Europa


Do 9 nov. 2023

De kans op een volle, Franse mep op de donderdagavond is niet groot, aangezien Toulouse een lastige thuiswedstrijd tegen Liverpool speelt in de Europa League. Aan de andere kant kan Lille zich donderdagavond al verzekeren van een plek in de volgende ronde van de Conference League. Uit bij Slovan Bratislava, de grootste concurrent in Groep A, kan een zege voldoende zijn voor Europese overwintering.

Dit zou Lille (en dus Frankrijk) niet alleen extra wedstrijden opleveren om punten te pakken voor op de coëfficiëntenlijst, maar de bonuspunten komen dan ook om de hoek kijken. In de Conference League krijgt de groepswinnaar twee bonuspunten, de runner-up één. Wie had vijf jaar geleden gedacht dat de wedstrijd Slovan Bratislava - Lille in de groepsfase van de (toen nog niet bestaande) Conference League zo interessant kon worden?

UEFA Europa Conference League

Stand UEFA Europa Conference League 2023/2024

Europa

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Lille
6
4
2
0
10-2
+8
14
2
Slovan Bratislava
6
3
1
2
8-7
+1
10
3
Olimpija
6
2
0
4
4-9
-5
6
4
6
1
1
4
5-9
-4
4
* Actueel tot en met 2 mei 2024
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.