Hoe Nagelsmann 'Forsberg 2.0' weer laat dromen bij Leipzig

Reacties

Nog niet zo lang geleden leek Emil Forsberg op weg naar de uitgang bij RB Leipzig. Inmiddels is alles anders en lijkt de aanvaller dankzij een tactische vondst van Julian Nagelsmann weer getransformeerd tot de creatieve inspiratiebron van weleer. De als herboren Zweed kan in zijn nieuwe rol weleens het laatste puzzelstukje vormen dat Leipzig naar de felbegeerde landstitel leidt.

Hoe Nagelsmann 'Forsberg 2.0' weer laat dromen bij Leipzig
© Pro Shots
RB Leipzig
RB Leipzig
1 - 3
Borussia Dortmund
Borussia Dortmund

Forsberg is één van de meubelstukken in de huidige selectie van Die Roten Bullen. Hij liet in 2015 zijn thuisland achter zich en ruilde Malmö FF in voor het voetballende uithangbord van de ambitieuze energiedrankjesgigant. Een transfer die beide partijen geen windeieren legde. Sinds zijn komst ontwikkelde Leipzig zich van Bundesliga-bestormer tot Champions League-deelnemer. Het aandeel van Forsberg? Een karrevracht aan assists, die hij even gemakkelijk gaf in het miljoenenbal als tegen SV Sandhausen op het tweede niveau. 

Hoewel de rechtspoot dus een onmiskenbaar aandeel had in de sportieve opmars van Leipzig, had het weinig gescheeld of het huwelijk was gestrand. Na de aanstelling van Nagelsmann in het seizoen 2019/20 moest Forsberg steeds vaker dan hem lief was genoegen nemen met een plaats op de bank. Vorig jaar, na een nieuwe reserverol in de topper tegen Bayern, barstte de bom.

Niemand heeft het recht je als shit te behandelen. Onthoud dat!
Shanga Forsberg

Niet de voetballer zelf, maar echtgenote Shanga, tevens oud-voetbalster, haalde stevig uit naar de clubleiding. 'Niemand op deze planeet heeft het recht je als shit te behandelen. Onthoud dat!', schreef ze op Instagram. Het leek een voorbode voor een naderend afscheid. Zo zou Forsberg, bijna dertig, eindelijk zijn gewenste toptransfer kunnen maken, terwijl Leipzig een ontevreden speler van de loonlijst kon halen.

Dezelfde creativiteit, in een ander jasje
Zover kwam het echter niet. Terwijl Forsberg en diens zaakwaarnemer flirtten met Tottenham Hotspur-manager José Mourinho, werkte Nagelsmann stoïcijns aan een nieuw plan om de hegemonie van Bayern eindelijk te doorbreken. De Duitse oefenmeester legde een puzzel en kwam tot de conclusie dat de rol van de eerder nog uit de gratie geraakte creatieveling allesbehalve was uitgespeeld. Als valse spits zou Forsberg in staat zijn goals mee te pikken én medespelers in stelling te brengen.

Forsberg heeft in het veld een goede klik met Dani Olmo. Samen zorgen ze voor de creatieve impulsen bij RB Leipzig.
© Pro Shots
Forsberg heeft in het veld een goede klik met Dani Olmo. Samen zorgen ze voor de creatieve impulsen bij RB Leipzig.

Spelend vanaf zijn nieuwe positie is Forsberg dit seizoen uitgegroeid tot belangrijke spil binnen de geslepen speelwijze van Nagelsmann. 'Ik ben weliswaar geen klassieke nummer 9, toch ligt dit me erg goed', sprak de hoofdrolspeler, die de vrijheid geniet te zwerven rond de spitspositie. 'De nieuwe rol heb ik me met hulp van de trainer snel eigen gemaakt. Daardoor ben ik een slimmere speler geworden’, aldus Forsberg, die nog genoeg verbeterpunten ziet. 'Ik had vaker moeten scoren dit seizoen, dat wordt nu ook van me gevraagd, maar toch ben ik heel blij met hoe het nu gaat.'

De grootste bevestiging van zijn nieuwe status kreeg Forsberg in december, toen titelkandidaten Leipzig en Bayern voor het eerst dit seizoen de degens kruisten. Waar hij vorig seizoen nog negentig minuten mokkend op de bank zat, was Forsberg nu juist de grote uitblinker, die zijn ploeg naar een verdienstelijk punt leidde. Eerst met een assist en even later kopte hij een voorzet van oud PSV’er Angeliño feilloos achter Manuel Neuer. Het was zijn derde treffer dit Bundesliga-seizoen.

Leipzigs eigen Kopfballungeheuer
Dit keer was het Forsberg zelf die na afloop de aandacht naar zich toetrok op sociale media. Gekscherend herinnerde de dolblije doelpuntenmaker de Duitse voetbalfans aan Horst Hrubesch, de spits die in een vorig voetballeven bij onze oosterburen door het leven ging als Das Kopfballungeheuer; het kopballenmonster. De boodschap van de 1 meter 78 lange Zweed: een geboren kopper ben ik niet, maar een bekwame spits begin ik steeds meer te worden.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Geen concurrentie-, maar titelstrijd
Van een vertrek wil Forsberg, wiens contract in de zomer van 2022 afloopt, voor even niks meer weten. Liever richt hij zijn pijlen op Bayern, want Leipzig moet dit seizoen écht voor de titel gaan, vertelde de nieuwbakken spits onlangs in een dubbelinterview met teamgenoot Yussuf Poulsen. De 26-jarige Deen maakt samen met Forsberg als een van de weinigen al lange tijd deel uit van het prestigieuze project.

Dat Poulsen er in Forsberg plots een concurrent bijheeft, neemt hij graag voor lief. Tegen VfB Stuttgart viel hij in, terwijl hij zijn positie in de spits vaker moet afstaan en op de flank wordt geposteerd. 'Emil doet het gewoon erg goed en zolang we veel samenspelen, hoor je mij niet klagen.' Hij acht de tijd rijp om samen met zijn ploeggenoot de kers op de taart te zetten.

Forsberg en Poulsen bejubelen een treffer, maar de grootste triomf moet nog komen
© Pro Shots
Forsberg en Poulsen bejubelen een treffer, maar de grootste triomf moet nog komen

De twee zijn zich daarbij bewust van hun rol als routiniers in de kleedkamer, die ze inmiddels op hun duimpje kennen. 'De ervaren spelers binnen een club moeten jonge talenten wegwijs maken. Toen ik net in Leipzig was, liet Yussi me de stad zien en voelde ik me meteen thuis op de club. Dat helpt enorm', memoreerde Forsberg, die twee jaar na Poulsen bij de club kwam.

Na de komst van Dominik Szoboszlai kunnen de routiniers meteen de daad bij het woord voegen. De jonge Hongaar maakte onlangs de transfer naar Leipzig en geeft Nagelsmann op den duur een extra troefkaart in de titelstrijd. 

Gelukkig leert het recente verleden dat geduld bij Leipzig een schone zaak is, met de herboren Forsberg als stralend voorbeeld binnen de lijnen en de immer inventieve Nagelsmann aan het roer. Het veroveren van de koppositie, hetgeen door de uitglijder van Bayern bij Gladbach mogelijk is, zou een zoveelste bevestiging zijn. En Forsberg is er nog altijd bij. 

Het volledige programma van speelronde 15 in de Bundesliga:


Vr 8 jan. 2021

Za 9 jan. 2021

Zo 10 jan. 2021

Bundesliga

Stand Bundesliga 2020/2021

Duitsland

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Bayern München
34
24
6
4
99-44
+55
78
2
RB Leipzig
34
19
8
7
60-32
+28
65
3
Borussia Dortmund
34
20
4
10
75-46
+29
64
4
VfL Wolfsburg
34
17
10
7
61-37
+24
61
5
Eintracht Frankfurt
34
16
12
6
69-53
+16
60
* Actueel tot en met 27 feb. 2024
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer RB Leipzig
Meer over RB Leipzig
Meer Borussia Dortmund
Meer over Borussia Dortmund
Meer Bundesliga
Meer over Bundesliga
Meer E. Forsberg
Meer over E. Forsberg
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.