Historische avond in Saarbrücken: 'Ik kan wel janken'

Reacties

Na bijna vijftien jaar krijgt MSV Duisburg een opvolger: er zal een ploeg in de bekerfinale spelen die niet uit de Bundesliga komt. Dat is sinds dinsdagavond een zekerheidje, na de heroïsche overwinning van de FC Saarbrücken op Borussia Mönchengladbach in de kwartfinale van de DFB-Pokal.

Historische avond in Saarbrücken: 'Ik kan wel janken'
© Pro Shots
Saarbrücken
Saarbrücken
2 - 1
Borussia Mönchengladbach
Borussia Mönchengladbach

Schitterende taferelen in het Ludwigsparkstadion, waar het veld net zo overstroomd was als bij de vorige afspraak tussen beide clubs, die toen werd uitgesteld. In de werkelijk stromende regen leken beide ploegen wel vrede te hebben met een verlenging, totdat Kai Brünker diep in blessuretijd anders besliste. Zijn doelpunt maakte nóg een stortvloed los, gelukkig wel een figuurlijke: die van emoties. Op de tribunes waren mensen te zien die duidelijk ontdaan waren door hetgeen zich had afgespeeld.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Trainer Rüdiger Ziehl was natuurlijk in zijn nopjes. 'We hebben de hele tweede helft alleen maar verdedigd. Dat we dan die ene counter er nog uit kunnen persen, dat is geweldig. Nu moeten we van het moment genieten', aldus Ziehl bij de camera van SPORT1, voordat hij zijn elftal groen licht gaf om een avondje flink de bloemetjes buiten te gaan zetten.

De lokale krant, de Saarbrücker Zeitung, was uiteraard ook present. 'Was me dat een strijd. Ongelofelijk hoe we gewerkt hebben. Nu staan we met één been in de bekerfinale. Ik ben zo verdammt trots op iedereen', sprak matchwinner Brünker tegen het dagblad. Een tv-interview op Sky Sport wilde Brünker nog afbreken. 'Kunnen we stoppen? Ik zie mijn familie in het publiek, ik kan nu wel janken. Ik wil van het moment genieten', vroeg de matchwinner.

Waar vreugde is, is uiteraard ook verdriet. Bij Borussia Mönchengladbach zagen ze de kans om voor het eerst sinds 1995 weer eens een bekerfinale te halen, maar die mogelijkheid is nu weg. De meegereisde Gladbach-fans waren razend en haalden verhaal bij de spelers. Aanvoerder Julian Weigl was minutenlang met hen in gesprek. Bij de camera van ZDF stamelde de middenvelder dat 'het moeilijk was om op dit moment de juiste woorden te vinden'.

De woede van de Gladbach-fans is des te begrijpelijker als je ziet hoe open de weg naar de finale ligt. Doordat dit de laatste kwartfinale was, is de halve finale-opponent al bekend: dat is de 1. FC Kaiserslautern, momenteel de nummer vijftien van de 2. Bundesliga. In de andere wedstrijd staat de ongenaakbare koploper Bayer Leverkusen tegenover nog een ploeg uit de 2. Bundesliga, het Fortuna Düsseldorf van Vincent Vermeij. Het is voor het eerst in de bekergeschiedenis dat er maar één Bundesliga-ploeg in de halve finale staat.

Dat betekent dus dat er sowieso een ploeg van buiten de Bundesliga in de bekerfinale staat, voor het eerst sinds Duisburg dat in 2011 deed. De club eindigde dat seizoen als achtste in de 2. Bundesliga en ging in de finale keihard onderuit tegen Schalke 04. Niet zo gek ook, gekeken naar het sterrenteam van toen uit Gelsenkirchen. Manuel Neuer stond op doel, achterin speelden Benedikt Höwedes en Christoph Metzelder en voorin werden Raúl en Klaas-Jan Huntelaar aan elkaar gekoppeld. De Nederlandse spits maakte toen twee goals.

Saarbrücken is de eerste ploeg van buiten de eerste twee competities die de halve finale van de beker heeft gehaald sinds… Saarbrücken! In 2020 flikten Die Molschder het ook, toen zelfs als bespeler van de Regionalliga, het vierde niveau. Vier jaar geleden ging het in de halve finale mis tegen Bayer Leverkusen, dat toen nog onder leiding van Peter Bosz stond.

Bekijk hier al onze video's
Meer Saarbrücken
Meer over Saarbrücken
Meer Borussia Mönchengladbach
Meer over Borussia Mönchengladbach
Meer DFB Pokal
Meer over DFB Pokal
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.