Het voorbeeld dat de Ajax-hoop flink doet slinken in Onana-zaak

Reacties

De kans dat Andre Onana nog ontsnapt aan een schorsing wegens doping, is zo goed als nul. Dat valt in elk geval op te maken uit de reactie van hoogleraar sport en recht Marjan Olfers en advocaat Jaimy Vanenburg, twee experts op het gebied van sportrecht. 'Dat Ajax zegt dat ze dachten met een waarschuwing weg te kunnen komen, vind ik een wonderlijke reactie', aldus Olfers.

Het voorbeeld dat de Ajax-hoop flink doet slinken in Onana-zaak
© Pro Shots

Zowel de doelman uit Kameroen als Ajax-directeur Edwin van der Sar heeft allerlei redenen aangevoerd waarom de twaalf maanden schorsing 'buitenproportioneel' zouden zijn. Onana beweert bijvoorbeeld dat hij per ongeluk een pilletje van zijn vrouw had genomen. 'Het was een onopzettelijke fout.' Van der Sar benadrukt dat je niks aan dit middel (Furosemide) hebt als voetballer. Maar het gaat er helemaal niet om of de sporter de intentie had zich te doperen of niet, zegt Vanenburg. Of dat het middel daadwerkelijk de prestaties bevordert, vertelt Olfers. Het kan alleen van enige invloed zijn op de zwaarte van de sanctie. Vanenburg: 'Aan de hoogte van de straf zie je al dat rekening is gehouden met de mate van verwijtbaarheid aan Onana.'

Olfers, die bijzonder hoogleraar sport en recht is aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en voormalig lid van Ajax' raad van commissarissen, vindt vanuit de regels bezien de strafmaat voor Onana zelfs nog 'relatief mild'. 'Een straf van twee jaar bij een dergelijke overtreding is in andere sporten niet vreemd.' Vanenburg, die als advocaat regelmatig te maken heeft met het internationale sporttribunaal CAS, neemt de zaak Maria Sharapova van een aantal jaar geleden als voorbeeld. De Russin beweerde niet op de hoogte te zijn geweest van het feit dat het middel Meldonium nieuw aan de dopinglijst was toegevoegd. 'Het CAS heeft toen aangegeven dat haar weinig te verwijten viel', zegt Vanenburg. 'Toch werd zij voor vijftien maanden geschorst.'

In een extra aflevering van de Pak Schaal Podcast werd de bizarre situatie bij Ajax besproken door Ajax-watcher Freek Jansen en supporter Arco Gnocchi.

Beluister de podcast via Spotify, Apple of Google Podcasts. Of hieronder:

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.