Van der Sar voert aan: in het voetbal heb je niks aan dit middel

Reacties

Edwin van der Sar heeft vrijdagmiddag extra toelichting gegeven over het overtreden van de dopingregels door Andre Onana. De directeur neemt het op voor zijn keeper en benadrukt dat het echt om een jammerlijke vergissing gaat.

Van der Sar voert aan: in het voetbal heb je niks aan dit middel
© Pro Shots

De verklaring vanuit Onana is bekend: hij voelde zich eind oktober op een dag niet lekker en wilde een aspirine pakken. Hij vergiste zich in de verpakking en pakte per ongeluk een pilletje uit een medicijnenstrip die voor zijn vriendin bedoeld was. Kort daarna werd door de UEFA bij een dopingcontrole het verboden middel Furosemide aangetroffen in de urine van de Ajax-goalie. Furosemide heeft onder meer als werking dat je na inname vaker gaat plassen. Het zou dus gebruikt kunnen worden om doping te maskeren, vandaar dat het op de lijst met verboden middelen staat.

Van der Sar wordt bij een extra persmoment voorgelegd dat de straffen in het verleden bij gebruik van Furosemide nog weleens veel hoger opliepen dan een schorsing van een jaar. De directeur reageert: 'Ik ken die zaken niet precies, het zou kunnen dat het om heel andere sporten gaat. Sporten waarin je iets meer baat hebt om bepaalde middelen te nemen. Ik wil niemand anders beschuldigen of ontlasten, maar dit middel is nu niet iets dat je direct veel beter maakt in de goal. Bij andere controles is dit niet aangetroffen (bij Onana, red.) en ook geen andere middelen.'

Volgens Van der Sar onderschrijft bovenstaande alleen maar dat het puur om een vergissing gaat. Onana en de club dienden verklaringen in bij de UEFA, die door de Europese voetbalbond vervolgens weer zijn voorgelegd aan experts. 'Die verklaringen zijn getoetst, waarna zij ook tot de conclusie zijn gekomen dat het unintentional was', aldus Van der Sar, die hoop heeft dat de straf in hoger beroep minder hoog uitvalt. Onana en Ajax zijn tegen de uitspraak van de UEFA in hoger beroep gegaan bij het internationale sporttribunaal CAS.

Lees op VI PRO het uitgebreide gesprek met Van der Sar.

In een extra aflevering van de Pak Schaal Podcast werd de bizarre situatie bij Ajax besproken door Ajax-watcher Freek Jansen en supporter Arco Gnocchi.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Op VI PRO gingen experts al in op de kansen van Ajax bij een hoger beroep.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.