Heerenveen weer springlevend na zege op Hertha

SC Heerenveen heeft de mogelijkheid om de poulefase in de Europa League te overleven weer volop in eigen hand. De ploeg van Jan de Jonge won uit bij Hertha BSC met 1-0 en staat op de tweede plaats achter het ongenaakbare Sporting Lissabon.

Heerenveen weer springlevend na zege op Hertha

De al regelmatig ingevallen Oussama Assaidi had bij coach De Jonge zijn eerste basisplaats afgedwongen. De technische buitenspeler moest het spitsenduo Gerald Sibon en Michal Papadopulos van munitie voorzien. De Friezen troffen een zwalkend Hertha BSC dat in de Bundesliga met het schamele aantal van drie punten hekkensluiter is.

De met een gebrek aan zelfvertrouwen kampende Berlijners trokken de lijn uit de competitie door. Het in de Eredivisie ondermaats presterende SC Heerenveen kon makkelijk mee met de ploeg die vorig seizoen lang meespeelde om de Duitse titel. Na ruim een half uur kreeg de mee opgekomen Michel Breuer een zee van ruimte. De aanvoerder had alle tijd om de volledig vrijstaande Hernán Losada te vinden. De Argentijn had net genoeg aan de vrijheid om de 1-0 binnen te schieten.

In de blessuretijd hield Brian Vandenbussche de nul door de plots vrij voor hem opduikende Adrian Ramos het scoren te beletten. Na rust bleef Hertha volharden in matige combinaties en hopeloze passes. Papadopulos had de 2-0 op de schoen, maar de Heerenveen-spits schoot uit de draai op de paal.

Nadat Assaidi en Victor Elm uit vrije positie hadden over geschoten, was het bibberen voor Heerenveen toen een knal van Nemanja Pejcinovic net langs de paal naast vloog. Christian Grindheim moest een kwartier voor tijd geblesseerd naar de kant. Daryl Janmaat was zijn vervanger. De verdediger stond koud drie minuten in het veld toen hij de rode kaart kreeg. De rechtsback kwam te laat met gestrekt been in op Pejcinovic en moest terecht het veld verlaten.

In de slotfase overleefde SC Heerenveen het slotoffensief van Hertha BSC. Mede door goed keeperswerk van Vandenbussche kwamen Ramos, Raffael en Gojko Kacar niet tot scoren. Patrick Ebert haalde het einde van de wedstrijd niet. In de blessuretijd kreeg hij zijn tweede gele kaart.

Sporting Lissabon kwam tegen FK Ventspils op voorsprong door een curieuze treffer. Na zes minuten verraste Miguel Veloso FK Ventspils-goalie Aleksandrs Kolinko met een in één keer indraaiende hoekschop. Na 64 minuten schoot Jurijs Laizans via een strafschop de Letten op gelijke hoogte. Het laatste woord was voor João Moutinho die de beslissende 2-1 scoorde.

De Portugezen gaan ruimschoots aan de leiding in de groep. Heerenveen klimt naar de tweede plaats. FK Ventspils heeft twee punten minder dan de Friezen. Hertha heeft er drie minder en staat onderaan.

Bekijk hier al onze video's